Vente: Zelf?moord in Feyenoordshirt

Een doodenkele keer lijken fantasie en werkelijkheid als Feyenoord-kameraden hand in hand samen te gaan. Onvoorspelbaar als de uitslag van een voetbalwedstrijd. Verward als het brein van meesterspeurder Fred Groen, die een moord moet oplossen. Natuurlijk een moord, die met Feyenoord heeft te maken.
Kon de Rotterdamse oud-sportjournalist Rob Vente in de donkerbruine korrels van koffiedik kijken toen hij eind vorig jaar zijn vijfde thriller, 'Moord in Feyenoordshirt', voltooide of verhaalde hij over een angstvallig geheim gehouden gebeurtenis uit het grijze verleden?
Toverwoord
'Match-Fixing' blijkt in beide gevallen het toverwoord te zijn. Het is de laatste weken ineens in het nieuws opgedoken. Namen vlogen als bliksemschichten over de digitale schermen in binnen- en buitenland. Namen van bekende Nederlandse voetbalclubs, zoals ADO Den Haag, Ajax Amsterdam én Feyenoord Rotterdam.
Of wij, argeloze lezers, er deze keer meer over te lezen krijgen blijft voorlopig koffiedik kijken. Met eenzelfde snelle bliksemschicht kan het zwaar beladen woord 'Match-Fixing' weer in een doofpot verdwijnen.
Eén ding is zeker: Rob Vente heeft met zijn vijfde thriller opnieuw een glanzend puur Rotterdams boek geschreven, spannender nog dan de vorige vier. Zijn meesterspeurder Fred Groen van het politiebureau Haagse Veer aan de Coolsingel, en diens boezemvriend, de journalist Bert Bindels die voor de 'Nieuwe Rotterdammer' schrijft moeten alles op alles zetten om een geënsceneerde zelfmoord op te lossen.
D.O.C.K.
Binnen één week. Jawel, ga er maar aanstaan: een moord oplossen binnen één week daar hoef je tegenwoordig niet om te vragen. Hoofdcommissaris Dock - met D.O.C.K - blijkt echter chagrijniger dan ooit. Rechercheur Groen met zijn 27 jaar de jongste op het Haagse Veer krijgt nauwelijks tijd om adem te halen.
Elke dag moet hij zich op tijd en geen seconde later melden om Dock op de hoogte te houden, want er zijn namen in het spel. Namen van rijke en bekende Rotterdammers.
'Moord in Feyenoordshirt' begint met een onbegrijpelijk en wat nijdig telefoontje van Bindels die zijn vriend Groen om hulp lijkt te vragen over een stomme fout die hijzelf heeft gemaakt in een verslag over een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en ADO.
Hij stottert en snottert de verbouwereerde Fred Groen een filmpje voor ogen dat zijn ontslag bij de 'Nieuwe Rotterdammer' kan betekenen. De meesterspeurder schrikt hier zo van dat hij zijn vriend belooft nog diezelfde ochtend een kop koffie bij hem te komen drinken. Dringend werk heeft hij toch niet om handen.
Onoorbaar
Pas later in de middag als Fred Groen het hele verhaal iets rustiger en heel wat uitgebreider heeft gehoord, beseft hij dat er twee dagen eerder bij zijn geliefde voetbalclub iets onoorbaars is gebeurd. Nota bene onder de neus van niet alleen de Nederlandse maar ook Britse pers. Jazeker de Schotse pers met wie Bindels als gids tot diep in de nacht van zondag op maandag kris kras door Rotterdam is getrokken.
Die groep trok van de ene bruine kroeg naar de andere dwars door Rotterdam omdat zij onze havenstad ook wel eens wilden zien en leren kennen. Vriend Bindels was als gewillige gids met de Schotten en een handvol Engelse collega's meegegaan om te zorgen dat iedereen zijn hotel weer veilig zou bereiken.
In de laatste bruine kroeg stuitte Bindels echter op een Feyenoordspeler die de Schotten gelukkig niet herkenden. Hij was tegen alle voetbalregels in de avond voor de wedstrijd tegen ADO stomdronken gevoerd door een knappe blondine met blauwe ogen en de spits had tegen ADO minder dan nul komma nul gepresteerd.
Groen had zich tijdens de wedstrijd nog afgevraagd wat er met die speler genaamd Bruce Wallace aan de hand was. Bindels had er slechts een zijdelingse opmerking over gemaakt in zijn verslag omdat hij het niet durfde te negeren. En de Schotten, ach die waren nog niet wakker.
Blondine
Hun interesse ging uit naar de wedstrijd twee dagen later tegen New Castle. Fred Groen troostte zijn vriend nog in het besef dat de Schotten van niets wisten en zeker niet over 'Match Fixing' of over een knappe blondine zouden beginnen.
Als die maandagavond Dock opbelt schrikt Groen zich te pletter. Er blijkt een mooie jonge vrouw in haar flat aan de Nieuwe Binnenweg te zijn vermoord. Nors voegt Dock eraan toe: ,,Zij droeg een Feyenoordshirt.’’
Het spoor voert Fred Groen ditmaal ook buiten de grenzen van Rotterdam. Het aardige is dat ook over de andere plaatsen zoals bijvoorbeeld Dordrecht grappige feiten en 'weetjes' in het boek worden onthuld.
Spanning
Met zijn vijfde thriller weet Rob Vente de spanning er tot en met het laatste hoofdstuk in te houden en op te voeren vooral omdat Fred Groen een paar kardinale gedachtefouten maakt. Pas in de laatste hoofdstukken ontdekt de lezer dat Groen's mensenkennis hem schromelijk in de steek heeft gelaten en dat Dock zwaarder dan ooit op zijn - D.O.C.K - punten en strepen gaat staan.
'Moord in Feyenoordshirt' is niet te dik of te zwaar om mee te nemen op wintersportvakantie. Het is uitgegeven door Van Coolegem Media in Rotterdam. Het zal niet het laatste zijn dat wij van Rob Vente over zijn meesterspeurder Groen en diens schrijvende vriend Bindels te lezen krijgen... of verklap ik nu een angstvallig geheim gehouden toekomstdroom binnen de lezerskring rond Rob Vente en Feyenoordfans.