Boek van Frans Vogel is ‘hebbeding’

Het huldebetoon aan de inmiddels 80-jarige Rotterdamse dichter/performer Frans Vogel houdt niet op. Waren er recentelijk honderden cultuurliefhebbers bij zijn recente opening van de expositie ‘Ken zó in Boymans’ in galerie Wind op het Noordereiland, zelfs landelijke dagbladen stonden er vervolgens vol van. Afgelopen zondag hield hij daar nog signeersessies voor zijn nieuwe boek met meerdere te volgen tot en met de sluiting van de tentoonstelling op zondag 4 april.
Zijn gelijknamige boek ‘Ken zó in Boymans’ is een ‘hebbeding’ voor elke kunstliefhebber in de stad. Vele bekende namen in de scene werkten eraan mee. Zoals, om er maar enkele te noemen: beeldend kunstenaar Cor Kraat, directeur van Poetry Bas Kwakman, dichter Hans Sleutelaar, theatergoeroe Wilfried de Jong, kunstenaar Gyz La Rivière en voormalig stadsdichteres Jana Beranová. En vooral niet te vergeten de samenstellers Hansje de Reuver, Erik Brus en Pieter Kers.
Anekdotes
Het rijk geïllustreerde boek met 100 pagina’s is bij galerie Wind te koop voor 23 euro. ‘Ken zo in Boymans’ in harde kleurrijke kaft staat vol met foto’s uit de roemruchte tijd van Frans Vogel. Eerst werd hij op menige literaire bijeenkomsten gezien als een ‘plaag’, vooral in het begin bij Poetry International.
De Volkskrant wijdde hier vorige week zelfs twee pagina’s aan, vol met anekdoten. Zoals bij het voordragen van een Chinese dichter tijdens Poetry, waar niemand van de aanwezigen begreep wat deze dichter zei. Daarop begon Vogel door de zaal te roepen: ,,Harder, harder!’’ Om te vervolgen met, toen de Chinees klaar was, ,,Bis, bis!’’
Ooit begonnen als fotomodel en ‘dressman’ was de jonge Frans Vogel bijzonder aantrekkelijk voor zijn immer groeiende vrouwelijke fanclub. Furore maakte hij daarna als reclame/tekstschrijver met typische Rotterdamse uitdrukkingen als ‘U allen de ballen!’ en ‘Meliefje ik ben er’ (reclametekst voor café Melief Bender op de Oude Binnenweg).
Legendarisch in Rotterdam is onder meer zijn gedicht: ‘Nietende nietmasjienes’ en zijn tekst op de openstaande brug voor Delfshaven: ‘Tom Waits & U2’. En zelfs meer internationaal: ‘Even the Bedtimes Are Good’.