donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

2.000 cadeauboeken in Hofpleintheater

26 september 2018 (door de Redactie)

Ook dit seizoen opent Jeugdtheater Hofplein in samenwerking met Uitgeverij Lemniscaat het theaterseizoen weer met een boekbewerking: De Waterwaack van Natterlande. Hiermee willen Hofplein en Lemniscaat kinderen en hun families enthousiasmeren voor boeken en stimuleren (meer) te gaan lezen. Om zo via verbeeldingskracht een bijdrage te leveren aan de alfabetisering van de jongste Rotterdammers. Rond de voorstelling is van alles te doen in de foyer van het theater, er is een speurtocht door het centrum van de stad én met steun van drie Rotterdamse fondsen wordt aan bijna 2.000 bezoekende gezinnen het originele boek cadeau gegeven!


De laaggeletterdheid in de gemeente Rotterdam ligt (cijfers 2012) met 21% van het aantal 16-65-jarigen ruim hoger dan landelijk (11,9%). Ook Hofplein en Lemniscaat voelen de urgentie om dit percentage omlaag te krijgen en bij de jongsten van de samenleving te beginnen. Dit door hen op een creatieve manier aan te moedigen te gaan lezen en spelenderwijs aan alfabetisering te werken. Taalvaardigheid en verbeeldingskracht dragen bij aan de mogelijkheden van kinderen op latere leeftijd en daarmee aan het voorkomen of bestrijden van armoede. De Erasmusstichting, Van Cappellen Stichting en G.Ph. Verhagen Stichting maken het financieel mogelijk om ieder gezin na hun bezoek aan De Waterwaack van Natterlande het originele boek mee naar huis te geven.

Met speciale uitnodigingen om de voorstelling te bezoeken aan o.a. het onderwijs, de Voorlees Express en 250 Rotterdamse straten waar i.h.k.v. Opzoomer mee wordt voorgelezen, komen de boeken ook daadwerkelijk terecht in gezinnen die niet vanzelfsprekend lezen of het theater bezoeken.

Raad voor Kinderen Rotterdam Hierop aansluitend slaan Jeugdtheater Hofplein en de Missing Chapter Foundation (opgericht door Prinses Laurentien), op zondag 30 september de handen ineen met diverse andere Rotterdamse partijen. Doel is een voorzet te doen voor de oprichting van een Rotterdamse Raad van Kinderen. In een Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met bedrijven en overheden over strategische en maatschappelijke vraagstukken.

Deel dit bericht met je vrienden!