Sørensen vraagt zich een-en-ander af (3)
…er op zaterdag- en zondagmorgen niets in de wereld schijnt te gebeuren.
Al jaren erger ik met te pletter aan de gruwelijke partijdigheid van de staatsomroep.
Even dacht ik – alweer lang geleden – dat het na de moord op Pim Fortuyn voorbij zou zijn, maar daarna sloop het er weer voor 100% in. Journalistiek die niet alleen ten doel heeft om nieuws te brengen, maar vooral om ongevraagd haar mening aan anderen op te dringen onder het motto; ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ (een typisch marxistische spreekwoord).
Toen Leefbaar Rotterdam voor het eerst in het stadsbestuur zat, staakte de RET op verzoek van de FNV i.v.m. een landelijk issue. Omdat ik als gemeenteraadslid van LR op moest komen voor de belangen van de Rotterdammers vroeg ik spreektijd om op het podium voor de Doelen de stakers toe te spreken.
Dat werd me aarzelend toegestaan, omdat ik toen nog lid van de FNV was (ex kaderlid zelfs). Op het podium sprak in mijn ongenoegen uit over het feit dat de stakers een landelijk conflict over de ruggen van de Rotterdammers uitvochten en wilde ze vriendelijk verzoeken weer gewoon aan het werk te gaan.
Zo ver kwam het niet, omdat een aantal stakers - leden van de plaatselijke SP - mij het podium afdonderden. De verslaggever van het NOS journaal kwam naar me toe en vertelde opgewonden: ,,We hebben alles opgenomen Ronald. Nieuws!”
Dat was het natuurlijk zeker. Behalve dat van artikel 1 van de grondwet werd overtreden, werd ook een FNV- en gemeenteraadslid het spreken onmogelijk gemaakt door fysiek optreden van andersdenkenden. Dat alles was vastgelegd voor het nageslacht.
’s Avonds gespannen naar het journaal gekeken en ja hoor: Staking in Rotterdam. Alle beroepssprekers passeerden de revue met de overjarige kreet: ‘Willen we naar Den Haag? Dan gaan we naar Den Haag’ gevolgd door gejuich van de menigte en verder … niks, nakko, nada, niënte! De redactie had ingegrepen, begreep ik later van de reporter, die net als ik erg teleurgesteld was.*
Nu maakte ik het voor het eerst mee. Later heb ik het nog tientallen keren meegemaakt, dat iedereen zijn mening mocht geven, maar dat mijn collega’s stelselmatig werden overgeslagen.
Op een gegeven moment haal je je schouders op en accepteert gelaten de staatspropaganda. De regentenknechten doen hun partijdige werk (kijk hoeveel journalisten doorstromen naar een politieke functie).
Nu zou je verwachten dat RTL in dit gat zou springen en partijen die kritisch zijn ten opzichte van ons regentenpatriciaat aan het woord zou laten. Niets is minder waar! Buiten dat de directeur openlijk zijn liefde voorde PvdA belijdt (in alle Europese landen ondenkbaar dat iemand van een commerciële omroep zijn politieke voorkeur bekend maakt) zien zij tegenstanders van de landelijke regentenpartijen helemaal niet staan. Het is vechten tegen een journalistieke kongsi van voor ons kritische politici.
Bewijs van die kongsi? Ik begrijp niet dat er op onze buis zowel zaterdag ochtend als zondagochtend geen nieuws is! Iedere werkdag vanaf zeven uur nieuws, maar op zaterdag en zondag schijnt er voor NOS en RTL klaarblijkelijk niets te gebeuren en zijn we aangewezen op CNN, BRT of BBC.
Wat is dat voor waanzin? En ook hier zien we dat RTL braaf de staatsomroep volgt i.p.v. in het journalistieke gat te springen.
* de redacties van het AD/RD en Rijnmond t.v. niet! Die besteedden ruimschoots aandacht aan het voorval!