Spanjaarden integreren makkelijker en keren terug
(Door Hans Roodenburg)
Het is een onderschatte groep – vaak hoger opgeleide – immigranten: uit Spanje. Veelal wonen ze in Rotterdam of omgeving. Ze zijn nieuwkomers op de arbeidsmarkt. We kennen ook kinderen van de eerste generatie ‘gastarbeiders’ die in de jaren ’60 en ’70 werden geronseld voor productiviteitswerk bij de (voormalige) scheepswerven in de regio Rotterdam. (Foto © Diego Fernandez Naranjo)
We weten zelfs dat een van die kinderen in zijn jeugd met zijn neus tegen de treinruit keek hoe een regenachtig Nederland eruit zag. Diego Fernandez Naranjo – hij gaat er prat op dat zijn vader een van de eerste gastarbeiders was uit Spanje voor Verolme Botlek – is opgegroeid als Nederlander in Rozenburg, geïntegreerd in de Hollandse samenleving, een behoorlijk hoge functie heeft gekregen in de Rotterdamse haven en vervolgens toch weer is teruggegaan naar zijn geboorteplaats Cadiz in Zuid-Spanje.
Daarom sprak het recente rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over ‘Nieuwe Spaanse migranten in Nederland’ ons aan. We hebben al vele malen eerder over Diego Fernandez geschreven als volledig geïntegreerde telg uit een Spaanse familie. Hij spreekt vele talen vloeiend (Engels, Spaans, Nederlands en Portugees) en dat type mensen zijn erg welkom in de haven. Thans is hij CEO (topman) van Logistics Consortium Spain.
Volgens het SCP zijn er circa 40.000 Spanjaarden in Nederland ingeschreven (als burgers binnen de EU). Ze zijn over het algemeen jong, zeer hoogopgeleid en spreken goed Engels. Ze voldoen voor een groot gedeelte aan het beeld van kennismigranten. Werkend in hogere functies of studerend aan Nederlandse hogescholen of universiteiten.
Diego Fernandez Naranjo is daarvan een voorloper. Slechts 17 procent van de (huidige) jonge Spanjaarden verwacht in Nederland te blijven. Hun oriëntatie op Nederland is volgens de onderzoekers van het SCP beperkt.
De publicatie is gebaseerd op een enquête-onderzoek onder ruim 1300 Spanjaarden die zich tussen half 2012 en eind 2013 in de Nederlandse bevolkingsregisters hebben ingeschreven. Deze migranten hebben in anderhalf jaar meegedaan aan een schriftelijke enquête. Zij die zijn gebleven, zijn nog eens anderhalf jaar later geënquêteerd. (Foto hieronder © SCP met een jonge Spaanse fietser)
De deelnemers vormen een redelijke afspiegeling van de Spanjaarden in Nederland, al is de gemiddelde leeftijd in de populatie wat lager. Door de werkloosheid in Spanje zijn er sinds het begin van de economische crisis in 2008 steeds meer Spaanse migranten naar Nederland gekomen.
In begin 1996 waren er 28.000 ingeschreven. In 2015 waren dat er circa 40.000. De meeste Spanjaarden zijn hier in de afgelopen jaren gekomen voor werk of studie. Ze zijn meestal jong, ongehuwd en kinderloos.
De Spaanse migranten zijn vooral via officiële kanalen aan een baan gekomen. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld migranten uit Midden- en Oost-Europa die veel vaker werk via anderen vinden.
Opvallend is dat bijna 90 procent van de jonge Spanjaarden het Engels (heel) goed beheerst. Hiermee kunnen ze zich in ons land in veel gevallen goed redden. Ze hebben tevens een grote verbondenheid met Spanje én Europa. Ook hebben ze relatief vaak een niet-Spaanse partner.
De overgrote meerderheid van de Spanjaarden is tevreden met hun leven hier (81 procent). Van hen vindt 70 procent Nederland gastvrij. Het hebben van werk in Nederland en het samenwonen met een partner verkleint de kans op vertrek uit Nederland aanzienlijk. Als zij een Spaanse partner hebben dan gaan zij eerder terug.
De publicatie is alleen online verkrijgbaar en gratis te downloaden op www.scp.nl.