Oprukkende tattoo winkels, crimineel of kunst?
(Door Marcella Deen)
Na een immense opkomst van belwinkels, kapperszaken en Turkse pizza tentjes op iedere vierkante meter in de straat valt het mij op dat dit nu het geval is met tattoo en piercing winkels.
Vanwaar deze opkomst? Misschien ook wel door alle media? Genoeg zenders die hier aandacht aan geven en dan de magazines waarin mooie mannen en vrouwen uit modellenland en bekende Nederlanders pronken met hun imposante tattoo of zelfs met hele zinnen op hun onderarmen.
Nu heb ik een aantal mensen om mij heen die vol beschilderd zijn met permanente plaatjes en ik werd gewezen op een tattoo winkel in Schiedam met de opmerkelijke naam AK-47. Tarmo Beck die hier de scepter zwaait zocht naar een korte en krachtige naam voor zijn winkel.
Betekenis
De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu of tattau, dat streep, vlek of markering betekent.
Tarmo liet zijn eerste tatoeage door zijn broer aanbrengen, destijds nog met naald en draad en Oost-Indische inkt. Een zeer pijnlijke manier van tatoeëren. Gefascineerd als hij was van zijn eerste tattoo volgde er al snel meerdere op zijn huid. Sommige zette hij ook zelf, ook om te oefenen. Nu jaren later weten de liefhebbers van tattoo kunst zijn zaak te vinden. Is het ook kunst? In een ver verleden werden met mensen met een tattoo als negatief gezien, als iets crimineels. Soms heeft de tatoeage binnen het criminele milieu een specifieke intimiderende betekenis. Zo zou in bendes in de Verenigde Staten en Canada een tatoeage op het gezicht in de vorm van een traan het teken zijn dat men een lid van een rivaliserende bende zou hebben gedood.
Tatoeages worden aangebracht om zeer verschillende redenen:
Soms kan het ook gezien worden als identificatie. De drager hoopt aan de hand van zijn tatoeage te worden herkend. Bijvoorbeeld na verdrinking. Dit was de gebruikelijke reden voor zeelieden.
Wij weten ook dat tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de meeste gevangenen in Auschwitz een identificatienummer op de arm kregen getatoeëerd. Bij leden van de SS, werd zelfs de bloedgroep onder de oksel getatoeëerd. De Maori's in Nieuw Zeeland zien het als een status. De omgeving van de drager (en de drager zelf) ontleent een bepaalde waarde aan de tatoeage.
Maar ook om cosmetische redenen kunnen tatoeages een uitkomst bieden. Littekens, brandwonden en wijnvlekken kunnen door middel van tatoeages minder opvallend worden gemaakt. En tegenwoordig laten veel vrouwen permanente make-up aanzetten zoals wenkbrauwen.
Het maken van een nieuwe start in het leven is soms een reden om een tatoeage te laten zetten als teken van verandering. Zelfs als herinnering kunnen mensen doen besluiten een tattoo te laten zetten. Ter nagedachtenis wordt soms een overleden geliefde of huisdier afgebeeld. De inkt wordt hiervoor soms gemengd met fijn gezeefde as van de overledene.
Vele zien een tattoo ook als esthetisch, als een sieraad voor het lichaam, bijvoorbeeld in plaats van een trouwring.
Foto: Tattoo-shop AK-47 met eigenaar Tarmo Beck naast zijn etalage. (Foto © Marcella Deen)
In religies heeft een tattoo vaak een betekenis. In verschillende boeddhistische stromingen is het gebruikelijk dat een monnik een tatoeage in zijn nek laat plaatsen ter aanduiding van de graad of niveau hij behaald heeft in zijn studie.
Ik ken zelfs iemand die zich heeft laten tatoeëren om medische redenen om zo gevrijwaard te blijven van bepaalde ziekten.
Tarmo ziet ook vaan mensen bij hem binnenlopen die totaal niet goed hebben nagedacht over het zetten van een plaatje of een tekst. Hij begeleidt ze hier in. Hij vraagt bijvoorbeeld wat voor een beroep zij uitoefenen. Veel mensen denken hier niet over na. In sommige beroepen is het zichtbaar dragen van een tattoo nog steeds een stigma. Vanaf 12 jaar mag je al met toestemming van de ouders een tattoo laten zetten al zal hij dat proberen uit je hoofd te praten. Ook mensen onder de achttien zal hij niet op zichtbare of delicate plekken tatoeëren. Onder de zestien jaar zet hij ook geen tongpiercings. Nu vind ik het sowieso al raar als je op een jonge leeftijd het lijf gaat "verminken" Je bent in de groei en wat je nu mooi vind kan je over 10 jaar wel helemaal niet meer zo mooi vinden. Volgens de wet mag je zonder toestemming van ouders een tattoo laten zetten. Vreemde zaak.
Waar moet je nu op letten voordat je een tattoo winkel ingaat, vroeg ik hem. Het belangrijkste is dat je kijkt naar bijvoorbeeld hun website. Hoe zien de foto's eruit? Wat voor specialisatie hebben zij op tattoo gebied. Iedereen kan een winkel openen maar niet iedereen kan tatoeëren. Praat met degene die jou gaat tatoeëren en leg uit wat je graag wilt. Als Tarmo denkt dat hij een bepaalde tattoo niet kan zetten dan begint hij er ook niet aan. Voel je je op jouw gemak?. Hebben zij een vergunning van de GGD zodat jij weet of er hygiënisch en steriel gewerkt wordt. ?
Tarmo bewaard zijn inkt in de koelkast. In een warme ruimte kunnen bacteriën sneller groeien namelijk.
Specialisatie
Old-school, black & grey, tribals, bloemen en vlinders zijn zijn specialisatie. Maar ook strakke scherpe lijnen beheerst hij uitstekend. Het meeste werk bij tatoeëren zit in het inkleuren. Daarom zijn tattoos vaak ook zo kostbaar. Vanaf vijfendertig euro heb je een letter. Als je de naam van een geliefde op jouw arm wilt hebben en hij heet Jan dan ben je voordelig uit. Een tribal begint al gauw vanaf honderd euro.
Bij AK-47 kan je zeven dagen per week terecht op afspraak.
Of ik een tattoo wilde laten zetten? Doet dat pijn vroeg ik hem? Dat verschilt per persoon. Tegenwoordig wordt alleen de tip van de naald gebruikt en gaat alleen door de opperhuid.
Ja doe maar, maar dan wel eentje die na een week weer weg is. Trots als een pauw liep ik de winkel uit met een pink ribbon op mijn onderarm en er kwam geen naald aan te pas.
Hij had nog ergens een stift liggen.
Foto's © Marcella Deen.