Iets minder gezond, maar wél gelukkig
In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben mensen vaker gezondheidsproblemen dan in de rest van het land. Dat geld evenzeer voor Zuid-Limburg. Bijna 15.000 inwoners in de gemeente Rotterdam deden aan de vragenlijst mee van het nieuwe landelijke onderzoek naar de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van regionale GGD’s, CBS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het ministerie.
Opvallend is dat in Rotterdam 58 procent van de 65-plussers een langdurige ziekte of aandoening heeft terwijl dat in de hele GGD-regio iets minder (51 procent) is. Daar staat echter weer tegenover dat 88 procent van de 65-plussers zich in Rotterdam gelukkig voelt en zelfs 92 van hen in de regio. De jongeren (19-64 jaar) scoren enkele percenten minder in gelukzaligheid. Overigens kan 9 procent in Rotterdam en 8 procent in de regio van de 65-plussers niet meer zelfstandig reizen met eigen of openbaar vervoer.
Een op de vijf ouderen hebben in Rotterdam een vorm van diabetes (suikerziekten). In de regio is dat wat minder. In de stad hebben bijna een op de twee mensen een verhoogd risico op een angststoornis of depressie terwijl de kans daarop in de regio en in heel Nederland lager ligt (respectievelijk 41 en 42 procent).
De regionale GGD Rotterdam-Rijnmond geeft de gezondheidssituatie goed weer in bijgaande grafische voorstelling. Vooral het verschil tussen de gemeente Rotterdam en de rest van de regio is groot. In alfabetische volgorde Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.
Op http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/nieuwsbericht/resultaten-gezondheidsmonitor-volwassenen-2016-beschikbaar.html is per gemeente terug te vinden hoe de gezondheidssituatie daar is.
Opmerkelijk is dat 89 procent van de 65-plussers en 80 procent van hen die 19-64 jaar zijn in de gemeente Rotterdam een ruime voldoende geeft voor de woonomgeving. In de regio is dat respectievelijk 93 procent en 88 procent. Een ander opvallend aspect is dat circa 40 procent van jongeren van 17 tot 23 jaar last heeft van het gehoor na het luisteren van muziek.
Circa de helft van 65+ participeert is de samenleving. Werkt, geeft mantelzorg, doet vrijwilligerswerk of past op kleinkind. In de regio is dat hoger: 56 procent.
Daarom een interessante blik op de gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Mensen die vragen hebben kunnen die stellen op gezondheidsmonitor@rotterdam.nl.
Landelijk zijn Utrecht en Kennemerland de GGD-regio’s waar de gezondheidstoestand relatief het best is. In die twee gebieden zijn er vergeleken, met het landelijke gemiddelde, meer mensen die de eigen gezondheid hoger inschatten, minder mensen die een langdurige aandoening rapporteren en minder mensen die aangeven beperkt te zijn door een gezondheidsprobleem. In dat landelijke gemiddelde springen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Limburg er dus iets minder goed uit.
Ouderen kunnen hun tijd nog gelukkig op het bankje doorbrengen.