Land- en tuinbouw bij Rotterdam is ook groots
De teelt van groenten in de open grond neemt steeds meer land- en tuinbouwgrond (buiten de kassen) in beslag. Per 1 april 2017 werd op bijna 87.000 hectare in ons land groenten geteeld, 13 procent méér dan in 2006. Onder glas wordt de trostomaat het meest geteeld als groente. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De teelt in de kassen is een aparte sector. Na de trostomaat volgen andere tomaten, paprika’s, kom-kommers en aardbeien in de kas of onder plastictunnels. De Nederlandse glastuinbouw heeft een grote naam.
Hoewel het areaal op de ‘koude grond’ minder is dan in Spanje en Italië is de opbrengst per hectare in ons land het hoogst. Spanje produceert in Europa weliswaar meer tomaten, paprika’s en komkommers dan in onze kassen.
Onder glas worden de meeste trostomaten geteeld. (Bron: GNU-FDL)
In Nederland wordt op 4400 hectare onder glas groenten verbouwd. Het Westland, Lansingerland en Hendrik-Ido-Ambacht zijn de gemeenten met de meeste kassen. De overige bedrijven in de glastuin-bouw zijn onder andere actief in de bloemkwekerij, de boomkwekerij en de fruitteelt.
Iedereen in ons land en daarbuiten kan niet meer om The Greenery heen. Boeren, tuinders, groothande-laren, supermarktketens, verwerkende industrie en cateraars vinden in Barendrecht de plek om in groen-ten en fruit te handelen of af te nemen. Tot ver over de grenzen is The Greenery bekend. Nederland is een van de grootste exporteurs ter wereld van groenten, fruit, bloemen en planten.
Van de koude grond komen in ons land veel uien die onder de groenten vallen.
En aardappelen dan? vragen zich de onwetenden over de landbouw af. Aardappelen behoren gek ge-noeg niet tot de vollegrondgroenten, maar behoren tot de zetmeelproducten. Het totale areaal aan aardappelen is 175.000 hectare waarvan 85.000 hectare voor consumptie, 50.000 voor zetmeel (vooral in het noordoosten van ons land) en 40.000 hectare aan pootgoed. De consumptieaardappelen worden voor driekwart in Nederland op kleigrond geteeld. De Hoekse Waard nabij Rotterdam is een bekend ge-bied. Zeker ook voor spruiten van de ‘koude grond’.
Wat velen niet weten is dat ver na de uien winterpeen als vollegrondgroente op de tweede plaats komt. Bijna een zesde van het areaal aan uien in ons land. Van spinazie wordt veelal gedacht dat die merendeels uit de kassen komen. Ze komt echter ook van de vollegrond (ruim 2000 hectare), hoewel in verhouding tot de aardappelen en de uien heel weinig. Van de groene groenten neemt het areaal aan doperwten al vele jaren af.
Foto bovenaan: van The Greenery in Barendrecht komen in heel Europa vrachtauto’s aan met veilingproducten.