‘Als het kalf verzopen is’
Wie wederom de laatste dagen het gestuntel heeft gezien van Mark Rutte over de alles verwoestende orkaan Irma op Sint Maarten, schaamt zich haast om Nederlander te zijn. Ons land wereldwijd bekend met altijd dat opgeheven arrogante vingertje van ‘de meester voor de klas’, heeft ronduit gefaald en geblunderd bij de dringende hulpverlening op dit genadeloos getroffen eiland.
Schaamtevol moeten nu alle betrokken kabinetsleden zijn en andere zogenaamde regerings- beleidsvoerders over hun (niet) betrokkenheid bij deze gigantische ramp. ‘Ja inderdaad’, hier geldt maar een bekende Hollandse conclusie: ‘Als het kalf verzopen is, dempt men de put!’
Regeren is vooruit zien, maar met de laatste tijd alleen ‘Zwarte Pietenspel’ in de kabinetsformatie en het uit volle borst zingen van het Wilhelmus, kom je er niet.
Zo’n twee weken geleden wisten de arme eilandbewoners van Sint Maarten reeds dat de mega-orkaan Irma onderweg was. Dat wisten zij – de regeerders hier – dus ook dondersgoed.
In Cuba, waar ik jaren geleden was, liggen vanaf oudsher alle draaiboeken klaar. Als het gaat om naderende orkanen met alles vernietigende krachten. Miljoenen eilandbewoners worden hier op tijd met talloze bussen en auto’s geëvacueerd uit de meest bedreigde gebieden. Leger, ziekenhuizen, artsen en beleidsvoerders staan hier uiterst gedisciplineerd paraat. Met grote water- en voedselvoorraden om het ergste leed vanaf het begin te voorkomen. Hoe arm en hoe gebrekkig Cuba ook is.
Rutte achter de NOS/NOB-microfoon haast verontschuldigend: ‘Wij hebben de hele avond en nacht doorgewerkt om de hulpverlening op gang te krijgen. Wij moesten toen kiezen tussen het vervoeren van patiënten uit ziekenhuizen. Of met het helpen om de toeristen van het eiland af te krijgen. Uiteraard kozen wij voor het eerste…’.
Twee weken dus daarvoor wisten alle betrokkenen dat er een ramp van ongekende krachten voor de deur stond. De Fransen op de Franstalige kant van het eiland wisten dit ook als geen ander. Zij stuurden ten minste zo’n 1100- van hun militairen vooruit om de ergste ellende te voorkomen, zoals plunderingen en gewapende bendes die het de eilandbewoners en vooral de toeristen met doodsbedreigingen in het nauw brachten. Aan de Franstalige kant van Sint Maarten wonen slechts 33.000 inwoners. Aan de ‘Hollandse’ kant 47.000 inwoners.
Nu pas zijn een handjevol van onze militairen op het Nederlandse eiland, zo’n 200 man en veel en veel te laat. De toeristen op het eiland, waaronder veel Nederlanders, zijn geheel in paniek. Vooral door de gewapende plunderingen zijn zij hun leven niet meer zeker. Maar ook hier geldt voor een gedeelte ‘dikke bult, eigen schuld.’ Zij hadden al in een veel eerder stadium hun toeristenoord moeten verlaten. Of zijn hier de reisbureaus grof in gebreke gebleven naast de plaatselijke en hier de landelijke overheid.? ‘Een gewaarschuwd mens telt in deze zeker voor twee’, nietwaar?! En de bedreigde patiënten in de ziekenhuizen hadden zeker al een tien dagen geleden geëvacueerd moeten worden, in plaats van nu op het allerlaatste moment. Heeft hier dan totaal niemand aan gedacht?
Rutte, afgelopen zaterdagavond: ‘Ja, maandag sturen wij nog zo’n 100 man en daarna nog eens 150 man.’ Gestuntel van de bovenste plank. Die hadden minstens een week voor de aankomst van Irma reeds op het eiland aanwezig moeten zijn. En met niet te vergeten veldhospitalen, medicijnen, voldoende water en voedsel naast alle andere noodvoorzieningen. Ergo, die hadden er een jaar geleden – regeren is vooruit zien – moeten zijn. Curacao en alle andere Bovenwindse Eilanden er omheen liggen immers al sinds decennia in de orkaanrampgebieden. Niks, helemaal niks geleerd van de zeer ervaren Cubanen hierin.
Nu met Irma boven de Amerikaanse staat Florida met 37 miljoen inwoners, waren er reeds 6 ½ miljoen burgers geëvacueerd. Zo’n zesde deel van de bevolking dus. Niemand weet tot nu toe (ik schrijf dit afgelopen zondagavond 18.30 uur) wat er aldaar nog van allerlei rampen staan te gebeuren. Maar een ding is zeker: de bevolking werd meer dan een week geleden op allerlei fronten – zeker in de media – gealarmeerd dat het om levensgevaarlijke situaties zou gaan. Met allerlei mogelijke hulptroepen paraat en de broodnodige logistiek in deze. En met een CNN die er vanaf het begin van Irma (nog voor de aankomst in Florida) er van uur tot uur bovenop zit
Waar waren in deze NOS/NOB toen Irma van paradijsje Sint Maarten een hel maakte? Behalve enkele beelden met zaktelefoontjes waren er geen Nederlandse cameraploegen in veld of wegen te bekennen. Ja, pas, na ‘the day after.’
Nederland slaapt hier op allerlei fronten. Maar dat wisten wij al. ‘Rust zacht, Rutte en consorten!’
Orkaan Andrew op 23 augustus 1992 (Foto: Publiek Domein)