Sfeervolle en goed bezochte herfstmarkt in Arboretum Trompenburg
(door Zettie Leeuwenburgh)
Rotterdam - Wat een pret zullen de bomen in het Arboretum Trompenburg tijdens de herfstmarkt in het weekeind in Rotterdam-Kralingen hebben gehad. Er viel zoveel te zien en te horen, dat zij steeds harder met hun bladeren begonnen te ritselen. Een bomenfluisteraar had er wellicht nog een ´blad´ tussen kunnen krijgen, maar deze bomenluisteraar kon er geen extra ´blaadje´ aan vastknopen.
De fraaie tuinen in het Arboretum kregen in elk geval heel veel bezoekers, die allemaal op de goedverzorgde herfstmarkt waren afgekomen. Een lust voor het oog waren natuurlijk de talrijke bloeiende planten en winterharde struiken en jonge boompjes van de vele Boskoopse kwekers. Enkelen hebben ook leuke snuisterijen, zoals een van takjes gevlochten kaarsenstandaard, die aan de zijkant is versierd met gedroogde bloemen.
,,Die slaan toch niet erg goed aan bij de Rotterdammers, ´k heb er nog niet één van verkocht¨, zegt de Belgische echtgenote Edith van een kweker. De fleurige en vooral geurige ´meepakkers´ van een andere kweker lijken het beter te doen. Tsja, lekker ruikende zeepjes, die willen wel aandacht trekken net als de ambachtelijke pasteitjes.
Moestuinman Bob ter Haar vertelt uitgebreid over het ´Voedselbos de Overtuin´, de Shiitake-kwekerij, die tegenwoordig ook in het Arboretum Trompenburg is te vinden. ,,De Shiitake is een eetbare paddestoel, die het beste op eikenhouten stammetjes kan worden gekweekt. Hoewel hij uit Japan afkomstig is, kan hij heel goed aarden in Rotterdamse tuinen of op balkons, als het stammetje rechtop wordt gezet op een schaduwrijke plaats uit de wind.
Een Shiitake-stam kan gedurende twee tot vier jaar paddestoelen produceren. Vanaf mei tot oktober/november kan er worden geoogst, zodra de hoedrand los van de steel is en naar beneden is gekruld. Vergeet echter nooit, dat het een puur natuurproduct is waardoor de oogst sterk afhankelijk is van het weer én van goede verzorging¨, besluit de moestuinman lachend. ,,Na ongeveer vier jaar is de stam op, maar hij heeft dan wel ongeveer drie kilo Shiitake geleverd. Dan kan hij naar de composthoop of ergens in de tuin worden neergelegd¨, voegt hij nog gauw toe.
De mandenvlechter, Wim van Wingerden uit Strijen, heeft het te druk voor een praatje. Hij vlecht en vlecht aan één stuk door alsof zijn leven er vanaf hangt. ,,´k Ben gepensioneerd en heb alleen m´n tuin en huis, zegt hij vriendelijk. ,,Zo´n dertig tot veertig keer per jaar ga ik daarom naar toeristen- of mooie groentenmarkten. Alleen ´s avonds of in het weekeinde. Deze mand wil ik nog afmaken en dan moet ´k er nog één maken, vandaag¨.
De hint wordt uiteraard begrepen en de ritselende bladeren in de bomen lijken nog harder te lachen tijdens het opvangen van het menselijk signaal. Jazeker, bomen en planten kunnen signalen opvangen en zelfs doorgeven aan elkaar. Vertel een bloeiende plant maar eens, dat hij zo mooi is en hij gaat nog beter z´n best doen.
Het wordt tijd om verder te stappen in deze gewoonlijk zo rustige oase van schoonheid. Een paar kraampjes verder zijn prachtige jassen, poncho´s en pullovers te bewonderen én te koop, geweven van Ierse wol, om nog maar te zwijgen over de schitterende, handgemaakte sieraden iets verderop. Ook de proeverij van de ´Buckfast Imkers´ uit Ter Aar trekt veel aandacht, evenals de ambachtelijk geproduceerde kaasjes.
De ´Hoekse Pompoenen´ hebben iets grappigs in de aanbieding: de ´Strengkomkommer´, een snoer met mini-pompoentjes voor in de kerstboom. Ook de Rotterdamse Oogstmarkt, die tweemaal per maand op het Noordplein in Rotterdam is te vinden, is in het Arboretum Trompenburg met een mooie kraam aanwezig. ,,Dat is dé plek voor verse en smaakvolle producten voor een eerlijk prijsje¨, lijken de bomen tegen elkaar te fluisteren.
Als klap op de vuurpijl blijkt de Rotterdamse kunstenaar Willem van Hest (zie foto hierboven) in Trompenburg´s Schuur weer zijn lezing ´De drie seizoenen´ met persoonlijke beelden en teksten, te houden. Hij showt ook zijn prachtige schilderijen. Beeldend kunstenaar, sociaal-cultureel ondernemer en schrijver Willem van Hest blijkt vlakbij Trompenburg te wonen, maar hij is in het westen van Rotterdam opgegroeid, in een oud huis met een grote tuin, waarover hij liefdevol vertelt.
Later, toen hij naar Kralingen was verhuisd, is Trompenburg zijn tijdelijke atelier geworden. ,,Met al die ruimte voor reflectie, troost, rust en verstilling kan ik me geen mooiere werkplek voorstellen¨ zegt hij nadrukkelijk.
Tot slot nog even een tip voor Rotterdammers, die de herfstmarkt hebben gemist: Willem van Hest is ook één van de belangrijke deelnemers aan de Kunstroute Kralingen, die op 7 en 8 oktober wordt gehouden. Zijn huidige atelier is in de Annastraat te vinden, een diep weggestopt straatje in Kralingen, waar gelukkig ook bomen te beluisteren zijn!
Foto's: Rinus Vuik.