Hans Wiegel 1941 -2025. Aartsconservatieve jonge hond maakte van VVD een volkspartij

Geboren in Amsterdam, op 16 juli 1941 in het gezin van een binnenhuisarchitect volgde Wiegel na het Gymnasium een bachelor politiek. Hij werd voorzitter van de jongeren van de VVD, Kamerlid en fractievoorzitter en van 1971 tot 1982 politiek leider van de VVD. Van 1977 tot 1981 was hij vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet van premier Dries van Agt.
1972 - Sinterklaas bestáát
Na bekendmaking van de regeringsplannen voor een centrum- linkse kabinet Den Uyl in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen sprak Wiegel namens de VVD tijdens een zeer druk bezocht, 'legendarisch' geworden debat voor studenten met Den Uyl in Congrescentrum Het Tehuis in Groningen in oktober 1972 in een debat de legendarische woorden "Sinterklaas bestáát! Daar zit-ie, achter de tafel!", wijzend op Den Uyl en diens linkse standpunten de verzorgingsstaat en het programma Keerpunt 1972. Wiegel was toen lijstrekker voor de VVD.
1977 - Bourgondische maaltijd
In 1977 werd het eerste kabinet Van Agt gevormd door een meerderheid in beide Kamers van het zojuist gevormde CDA plus de kleinere VVD. Wiegel toonde zijn politiek talent tijdens de formatie van dat kabinet We citeren Manuel Kneepkens die op deze pagina's Wiegel citeert over Van Agt: ' "Je stopt er een Bourgondische maaltijd in en dan is het zo gefikst.” Het Kabinet van Agt-Wiegel was binnen een uur rond in het Haagse etablissement Le Bistroquet.'
Wiegel was vice-ministerpresident. In 1981 kwamen nieuwe verkiezingen en formeerde Van Agt opnieuw nu zonder Wiegel.
1982 -1994
Na zijn periode als minister, en een korte tijd in de Tweede Kamer, vertrok Wiegel uit de landelijke politiek om per 16 juni 1982 commissaris van de Koningin in Friesland te worden. Deze functie vervulde hij 12 jaar.
De Nacht Van
Van 1995 tot 2000 was Wiegel lid van de Eerste Kamer. Hij was in de nacht van 18 op 19 mei 1999 verantwoordelijk voor wat de Nacht van Wiegel is gaan heten toen hij tegen een wetsvoorstel voor een correctief referendum stemde
Markant conservatief
Wiegel bleef zich als een soort orakel ook van uit Friesland bemoeien met de politiek en werd lange tijd graag door media om commentaar op de Nederlandse politiek gevraagd. Nederland verliest met hem een markante conservatief, die ondanks sigaar en vest, nooit zijn streken verloor.
Den Uyl en Wiegel in 1981 . Foto H van Dijk / Anefo / Nat. Archief
