zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Joeri Gagarin gefotografeerd vlak voor het begin van zijn vlucht. Bld Mil.USSR cco

12 april 1961, Joeri Gagarin (+ film 'First Orbit')

12 april 2021 (een van onze medewerkers)

108 minuten duurt de vlucht waarin Joeri Gagarin in 1961 zijn rondje aarde aflegt. Maar snelheid doet er niet toe, wel die eerste langere ruimtereis van een mens. Het was een massief punt op het scoreboard van de ruimterace tussen de grootmachten USSR en USA . Na de eerste Russche sateliet, Spoetnik, stond Rusland nu 2-0 voor. Mede dankzij Joeri Gagarin. Heel lang kon die niet genieten van zijn wereldroem. Hij kwam in 1968 bij een ongeluk met een Mig 15 straaljager om het leven.   

Koelbloedig 

De 1,57 meter lange boerenzoon werd in 1955 op 21 jarige leeftijd piloot. Hij maakte carrière bij de Russische luchtmacht en werd in 1960 geselecteerd als kandidaat kosmonaut. Hij werd uiteindelijk uit twintig kandidaten geselecteerd vooral ook vanweg zijn koelbloedigheid en kalmte. Goede eigenschappen voor een ruimtevaarder die een vaartuig moet bedienen waarmee van alles mis kon gaan. Dat gebeurde niet bij die eerste historische vlucht. Op 12 april 1961, vliegt Joeri Gagarin als eerste mens rond de aarde door de ruimte. De qua lengte kleine, maar koelbloedig piloot schrijft met zijn ruimtevlucht met Vostok 1, geschiedenis.

First orbit

Ter ere van hem en zijn collega kosmonauten (Russisch) en astronauten (Amerikaans) werd in 2011 de experimentele documentaire First Orbit gemaakt. Door opnamen in de baan van het internationale ruimtestation ISS zo goed mogelijk overeen te late komen met  die van Vostok 1,  konden documentairemaker Christopher Riley en Europees ruimtevaarder Paolo Nespoli van ESA beelden filmen die  Yuri Gagarin in 1961 gezien kan hebben.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!