EU maakt eind aan afhankelijkheid Russische energie

De EU zal een einde maken aan haar afhankelijkheid van Russische energie door de invoer van Russisch gas en Russische olie stop te zetten en de Russische kernenergie geleidelijk af te bouwen, en tegelijkertijd te zorgen voor een stabiele energievoorziening en -prijzen in de hele Unie. De REPowerEU-routekaart, die vandaag door de Europese Commissie is gepresenteerd, effent de weg om de volledige energieonafhankelijkheid van de EU van Rusland te waarborgen.
Opleving in 2024
Ondanks de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt in het kader van het REPowerEU-planen via sancties sinds de Russische invasie van Oekraïne, zag de EU in 2024 een opleving van de Russische gasinvoer. Er zijn dan ook meer gecoördineerde maatregelen nodig, aangezien de overmatige afhankelijkheid van de EU van de invoer van Russische energie een bedreiging vormt voor de veiligheid.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "De oorlog in Oekraïne heeft op brute wijze de risico's van chantage, economische dwang en prijsschokken blootgelegd. Met REPowerEU hebben we onze energievoorziening gediversifieerd en de voormalige afhankelijkheid van Europa van Russische fossiele brandstoffen drastisch verminderd. Het is nu tijd dat Europa zijn energiebanden met een onbetrouwbare leverancier volledig verbreekt. En energie die naar ons continent komt, mag niet betalen voor een aanvalsoorlog tegen Oekraïne. We zijn dit verschuldigd aan onze burgers, aan onze bedrijven en aan onze dappere Oekraïense vrienden." |
De routekaart voorziet in een geleidelijke verwijdering van Russische olie, gas en kernenergie van de EU-markten, die op gecoördineerde en veilige wijze zal plaatsvinden naarmate we onze energietransitie bevorderen. De maatregelen zijn bedoeld om de continuïteit van de energievoorziening van de EU te waarborgen en tegelijkertijd de gevolgen voor de prijzen en markten te beperken.
Vanaf 2025 zal de wereldwijde LNG-voorziening naar verwachting snel groeien, terwijl de vraag naar gas zal afnemen. Met de volledige uitvoering van het kader voor de energietransitie en het actieplan voor betaalbare energie zal de EU tegen 2030 naar verwachting tot 100 miljard kubieke meter aardgas vervangen, wat neerkomt op een daling van de vraag met 40-50 miljard kubieke meter tegen 2027. Tegelijkertijd zal de LNG-capaciteit tegen 2028 naar verwachting met ongeveer 200 miljard kubieke meter toenemen, wat vijf keer meer is dan de huidige invoer van Russisch gas in de EU.
De routekaart van vandaag zal volgende maand worden gevolgd door wetgevingsvoorstellen van de Commissie.
Stapsgewijze uitfasering Russische energie
Alle maatregelen zullen gepaard gaan met voortdurende inspanningen om onze energietransitie te versnellen en de energievoorziening te diversifiëren, onder meer via bundeling van de gasvraag en een beter gebruik van de infrastructuur.
Het is van cruciaal belang dat nieuwe contracten met leveranciers van Russisch gas (pijpleiding en LNG) worden voorkomen en dat bestaande spotcontracten tegen eind 2025 worden stopgezet. De Commissie zal verder voorstellen alle resterende invoer van Russisch gas tegen eind 2027 stop te zetten.
In het kader van de routekaart zal de Commissie ook nieuwe maatregelen voorstellen om de Russische schaduwvloot die olie vervoert, aan te pakken. Wat kernenergie betreft, zullen de voorstellen volgende maand maatregelen omvatten inzake de Russische invoer van verrijkt uranium, evenals beperkingen op nieuwe leveringscontracten die mede zijn ondertekend door het Voorzieningsagentschap van Euratom (ESA) voor uranium, verrijkt uranium en andere nucleaire materialen afkomstig uit Rusland.
Er wordt ook een Europees initiatief voor radio-isotopen overwogen om de voorziening van medische radio-isotopen in de EU veilig te stellen.
Achtergronden
De routekaart bouwt voort op de onmiddellijke reactie van de EU om de gevolgen van de illegale Russische invasie van Oekraïne aan te pakken, het REPowerEU-plan,dat in mei 2022 is ingevoerd.
De tot dusver genomen maatregelen hebben de volumes ingevoerd Russisch gas teruggebracht van 150 miljard kubieke meter in 2021 tot 52 miljard kubieke meter in 2024 – waarbij het aandeel van de invoer van Russisch gas is gedaald van 45 % tot 19 %. Alle invoer van Russische steenkool is verboden door sancties; De olie-invoer is gekrompen van 27 % begin 2022 tot 3 % nu.
Meer info: Stappenplan voor het beëindigen van de Russische energie-invoer; “Clean Industrial Deal”; actieplan voor betaalbare energie; kompas voor concurrentievermogen