Gesprek Trump - Poetin en de toekomst van Oekraïne

De presidenten Trump en Poetin spraken dinsdag gedurende meer dan 100 minuten met elkaar. De nadruk lag daarbij op het aanhoudende conflict in Oekraïne en mogelijke stappen richting vrede.
Gedeeltelijke en tijdelijke wapenstilstand
Poetin stemde in met een tijdelijke stop op wederzijdse luchtaanvallen op infrastructurele doelen gedurende 30 dagen. De energie-infrastructuur van Oekraïne zou daarmee gebaat zijn alsmede de olie infrastructuur van Rusland.
Poetin verzette zich echter tegen een uitgebreid voorstel voor een wapenstilstand en benadrukte de noodzaak om de "fundamentele oorzaken" van het conflict aan te pakken. Precies daar ligt een ander en echt fundamenteel probleem omdat Rusland - allerlei drogredenen daargelaten- een probleem ziet in een vrij en soeverein Oekraïne naast zich. Ook wil Poetin zo veel mogelijk het machtsgebied van Rusland op zijn grootst, ongeveer dat van de voormalige de Sovjet Unie, herstellen
Uitwisseling beperkt aantal gevangenen
Beide leiders zouden volgens de Wall Street Journal ingestemd hebben met de uitwisseling van 175 krijgsgevangenen op 19 maart, waarbij Rusland daarnaast 23 ernstig gewonde Oekraïense militairen vrij zou laten.
De besprekingen zullen worden voortgezet, met de nadruk op een maritiem staakt-het-vuren in de Zwarte Zee en het bredere doel om blijvende vrede te bereiken.
President Trump die voorafgaand ongevraagd al veel onderhandelingsmateriaal had weggeven, beschreef het gesprek als "zeer goed en productief".
Desondanks kan dit, indien van Amerikaanse zijde goed wordt onderhandeld, een betekenisvolle stap, richting einde van een oorlog zijn die ook de Oekraïense soevereiniteit, bijvoorbeeld naar voorbeeld van het oude neutrale Finland. Of zoiets met het huidige Rusland mogelijk is is echter uiterst twijfelachtig.
The Kiev Independant meldt dat 'de twee partijen overeen gekomen zijn om Russische en Amerikaanse deskundigengroepen op te richten om 'de oorlog bilateraal op te lossen''.