Frankrijk leeft op krediet maar wil er niet van af. Regering wankelt
De regering van de in grootte tweede economie van de EU dreigt te vallen. Inzet is de vermindering van de grote staatsschuld van het land. De Franse premier Barnier heeft daarom bezuinigingen en belastingmaatregelen van bij elkaar circa 60 miljard op sociale zekerheden voorgesteld.
Zijn centrum regering steunt op gedoogsteun van de rechtse RN van Marine LePen. Die vindt dat hij onvoldoende tegemoet komt aan haar eisen tot matiging van de voorgestelde bezuiniging. Het machtige linkse blok in het parlement gaat nog veel verder en wil dat ook de verhoging van de pensioenleeftijd teruggedraaid wordt.
Premier Barnier wil nu met grondwetsartikel 49.3 de bezuiniging erdoor duwen. Probleem is dat hij in dit parlement daarvoor geen meerderheid zal krijgen als links en het rechts van LePen dwarsliggen. Woensdag wordt gestemd. Als alles blijft zoals op deze maandagavond dreigt de regering te vallen.
Volgens de Franse wet kunnen er niet eerder dan juli verkiezingen gehouden worden. Dat betekent een onzeker half jaar met een demissionaire regering in een Europa dat met Duitse verkiezingen, twee oorlogen aan de grenzen en Trump op komst toch al woelige tijden tegemoet lijkt te gaan.
Frankrijk heeft evenals regeringen elders veel overheidsgeld uitgegeven om de effecten van verschillende crises te matigen. Alleen is Frankrijk naast een veel uitgevende overheid (in 2022 58% van het Bruto Nationaal Product, in Nederland was datzelfde percentage 43%.volgens het IMF) ook een groot land en lid van de EU. Iets van drieduizend miljard bedraagt de Franse staatsschuld. Waarmee het land hoort bij de groep EU landen met staatsschuld hoger dan het BNP. Met zulke hoge schulden betaal je ook veel rente. Frankrijk zit daarmee ruim 2,5% boven de afgesproken 3% in de Eurozone. |