90% van de 1700 moorden op journalisten sinds 2006 bleef nog straffeloos
Op de 2 november, de Internationale Dag voor een eind aan de Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten, roept UNESCO alle staten op om hun toezeggingen na te komen om een einde te maken aan die straffeloosheid.
Tussen 2006 en 2024 zijn wereldwijd meer dan 1.700 journalisten vermoord, waarbij bijna 9 van de 10 gevallen van deze moorden onopgelost zijn gebleven, aldus het UNESCO Observatory of Killed Journalists. Straffeloosheid leidt tot meer moorden en is vaak een symptoom van een verergerend conflict en de ineenstorting van de wet en rechtssystemen. UNESCO is bezorgd dat straffeloosheid hele samenlevingen schaadt door ernstige mensenrechtenschendingen, corruptie en criminaliteit te verdoezelen. Overheden, het maatschappelijk middenveld, de media en iedereen die zich inzet voor de rechtsstaat worden gevraagd zich aan te sluiten bij de wereldwijde inspanningen om een einde te maken aan straffeloosheid. Het is ter erkenning van de verstrekkende gevolgen van straffeloosheid, met name van misdaden tegen journalisten, dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens haar 68e zitting in 2013 Resolutie A/RES/68/163 heeft aangenomen, waarin 2 november werd uitgeroepen tot de 'Internationale Dag om een Einde te Maken aan Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten' (IDEI). De resolutie drong er bij lidstaten op aan om definitieve maatregelen te implementeren om de huidige cultuur van straffeloosheid tegen te gaan. De datum werd gekozen ter herdenking van de moord op twee Franse journalisten in Mali op 2 november 2013. Elke twee jaar valt de bewustwordingscampagne voor de herdenking van de Internationale Dag tegen Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten samen met de bevindingen van het rapport van de directeur-generaal van UNESCO waarin de huidige stand van zaken van wereldwijde en regionale straffeloosheid wordt geschetst. |
2022-2023 162 journalisten gedood
Hoewel UNESCO een beterende trend opmerkt - het percentage was zes jaar geleden 89% en twaalf jaar geleden 95% - moeten staten hun inspanningen om nieuwe misdaden tegen journalisten te ontmoedigen aanzienlijk opvoeren.
Moorden op vrouwelijke journalisten het hoogst in 7 jaar.
In het tweejaarlijkse tijdvak dat een nieuw UNESCO-rapport bestrijkt (2022-2023) werden in totaal 162 journalisten gedood. Bijna de helft van de doden vond plaats in landen die te maken hebben met een gewapend conflict, vergeleken met 38% in de voorgaande twee jaar (2020-2021).
In andere landen werden de meeste journalisten gedood omdat ze verslag deden van georganiseerde misdaad, corruptie of terwijl ze verslag deden van openbare demonstraties. Het rapport benadrukt bovendien het alarmerende feit dat het aantal vermoorde vrouwelijke journalisten het hoogste niveau sinds 2017 heeft bereikt, met 14 doden.
Meer info rapport van UNESCO