Trend: Veel minder cafés en veel meer restaurants
Het aantal cafés is met 33 procent afgenomen. Het aantal restaurants in Nederland daarentegen is sinds 2007 met 58 procent toegenomen en het aantal bedrijven in de eventcatering is ruim verzesvoudigd. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over het aantal bedrijven in Nederland.
Het totaal aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening nam tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 83 procent toe, van bijna 38 duizend tot 69 duizend. De meeste groei zat echter in eenpersoonsbedrijven in de eventcatering. Zonder eventcatering was er een groei van 25 procent in de eet- en drinkvoorziening.
De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn eventcatering (27 duizendbedrijven), gevolgd door restaurants (16 duizend), overige eetgelegenheden (snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons met ook 16 duizend), cafés (8 duizend) en kantines en contractcatering (duizend).
Groei vooral eenpersoonsbedrijfjes in de eventcatering
Het aantal eenpersoonsbedrijven in de eet- en drinkvoorziening is bijna verdrievoudigd tussen 2007 en 2024. In de eventcatering is het aantal eenpersoonsbedrijven nu zelfs bijna tien keer zo groot als in 2007. Zonder de kleine bedrijven was de groei in bedrijven die eten en drinken aanbieden niet 83 procent, maar 32 procent.
Bijna de helft van alle eet- en drinkvoorzieningen in Holland
De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn in Noord-Holland (25 procent), Zuid-Holland (21 procent) en Noord-Brabant (13 procent). Deze drie provincies zijn dus samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in Nederland. Noord-Holland blijft met meer dan 600 eet- en drinkvoorzieningen per100 duizend inwoners de provincie met meeste vestigingen per inwoner. De relatief toeristische provincies zoals Zeeland (bijna 500 per100 duizend inwoners) en Limburg (meer dan 400 per100 duizendinwoners) komen op respectievelijk plek twee en vier.