Europese Raad sprak zich uit over alle windrichtingen, de migratie en de Internationale orde
De EU-leiders hebben tijdens de Europese Raad van midden oktober besluiten genomen aangaande Oekraïne, het Midden-Oosten, het waarborgen van een op regels gebaseerde internationale orde, concurrentievermogen, migratie, de Republiek Moldavië, Georgië, externe betrekkingen en andere onderwerpen.
Oekraïne
De Europese Raad heeft van gedachten gewisseld met de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy. De EU-leiders bespraken de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne in al zijn dimensies en bevestigden opnieuw de voortdurende steun van de EU aan Oekraïne en zijn bevolking. In deze context herhaalden de leiders hun steun voor een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede, gebaseerd op het VN-Handvest en in lijn met de vredesformule van Oekraïne. Ze benadrukten ook dat er zonder Oekraïne geen enkel initiatief over Oekraïne kan worden genomen.
Militaire steun
De EU-leiders beoordeelden de voortgang op het gebied van de militaire steun aan Oekraïne en riepen op tot een snelle intensivering en versnelling van de levering van luchtverdedigingssystemen, munitie en raketten, die dringend nodig zijn om de Oekraïense bevolking en zijn kritieke energie-infrastructuur te beschermen.
Bovendien riep de Raad op om de werkzaamheden met betrekking tot de steunmaatregelen in het kader van de Europese Vredesfaciliteit snel af te ronden benadrukte het belang van het vergroten van de steun voor de Oekraïense defensie-industrie en riep de Raad op om snel een geactualiseerd mandaat voor de militaire bijstandsmissie van de EU in Oekraïne goed te keuren.
Bevroren activa
Op de G7-top van 2024 in Apulië (Italië) hebben de EU en de andere G7-partners beloofd om tegen het einde van het jaar bijna 45 miljard euro als lening te verstrekken ter ondersteuning van Oekraïne. De terugbetalingen zullen afkomstig zijn van de bevroren Russische tegoeden.
In deze context hebben de EU-leiders ingestemd met de overeenkomst over een lening van maximaal 35 miljard euro en een mechanisme voor samenwerking op leningen ter ondersteuning van Oekraïne en benadrukte de noodzaak om alle relevante juridische en financiële aspecten aan te pakken en te zorgen voor een eerlijke verdeling en solidariteit met de G7-partners om de belofte aan Oekraïne na te komen.
Met inachtneming van de EU-wetgeving moeten de Russische tegoeden bevroren blijven totdat Rusland zijn agressieoorlog tegen Oekraïne beëindigt en Oekraïne compenseert voor de door de oorlog veroorzaakte schade.
Migratie
De EU-leiders hielden een diepgaande discussie over migratie in al haar dimensies en langs alle routes. In deze context riepen zij op tot: het intensiveren van de werkzaamheden op het gebied van het externe optreden en het versterken van de controle aan de buitengrenzen van de EU en intensivering van de samenwerking met derde landen van herkomst en doorreislanden.
Zij nodigden de Raad, de EU-lidstaten en de Commissie uit om de inspanningen op te voeren met betrekking tot actie in de alomvattende aanpak van migratie zoals uiteengezet tijdens de speciale bijeenkomst van de Europese Raad op 9 februari 2023.
Solidariteit met Polen en Litouwen
De leiders bevestigden opnieuw het engagement van de EU om de instrumentalisering van migranten voor politieke doeleinden tegen te gaan. Zij benadrukten verder dat veilige en legale trajecten die in overeenstemming zijn met de nationale bevoegdheden van cruciaal belang zijn voor reguliere en ordelijke migratie, en riepen op tot nieuwe manieren om irreguliere migratie te voorkomen en tegen te gaan, in overeenstemming met het EU- en internationaal recht.
Ze benadrukten ook dat geen enkel land, inclusief Rusland of Wit-Rusland, de waarden van de EU, inclusief het recht op asiel, mag misbruiken. In dit verband spraken zij hun solidariteit uit met Polen en de lidstaten die met deze uitdagingen worden geconfronteerd.
Midden-Oosten
De EU-leiders zijn diep verontrust door de dramatische militaire escalatie in het Midden-Oosten en het risico dat dit voor de hele regio met zich meebrengt. Daartoe riepen zij alle partijen op de grootst mogelijke terughoudendheid te betrachten, een einde te maken aan de vijandelijkheden en zich volledig te houden aan het internationaal recht, inclusief het internationaal humanitair recht.
De EU is volledig toegewijd aan het helpen de situatie te de-escaleren, de spanningen te verminderen, op behoeften gebaseerde hulp te bieden aan de mensen in het Midden-Oosten, vooral de meest kwetsbaren, en haar humanitaire inzet op te schalen.
Iran/Israël
De EU-leiders veroordeelden in de krachtigste bewoordingen de Iraanse aanvallen op Israël op 1 oktober en de destabiliserende acties van Iran in het Midden-Oosten via terroristische en gewapende groeperingen zoals de Houthis, Hezbollah en Hamas. Zij herhaalden het recht van Israël om zichzelf te verdedigen en de inzet van de EU voor de veiligheid van Israël en de regionale stabiliteit.
Libanon
De EU is ernstig bezorgd over de militaire escalatie in Libanon, het onaanvaardbare aantal burgerslachtoffers, de gedwongen ontheemding als gevolg van het escalerende geweld en het aanhoudende gebruik van militair geweld. Het is van cruciaal belang dat burgers en civiele infrastructuur worden beschermd, en dat het internationaal recht en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Libanon worden gerespecteerd.
Raketaanvallen Hezbollah moeten stoppen
In deze context riepen de EU-leiders op 17 oktober op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren over de terugtrekkingslijn aan de Libanees-Israëlische grens (de ‘Blauwe Lijn’) en tot de volledige uitvoering van Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad, die de volledige stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah inhoudt. en bepaalt dat alleen het Libanese leger en VN-vredeshandhavers (UN Interim Force in Lebanon - UNIFIL) mogen worden ingezet tussen de Israëlische grens en de Litani-rivier in Libanon.
Georgië
De EU-leiders herhaalden hun ernstige bezorgdheid over de handelwijze van Georgië, die in strijd is met de fundamentele waarden en beginselen van de EU en de toetreding van Georgië tot de EU in gevaar brengt. Dienovereenkomstig riepen de leiders de Georgische autoriteiten op om: democratische, alomvattende en duurzame hervormingen door te voeren, er voor te zorgen dat de komende parlementsverkiezingen vrij en eerlijk zijn, in overeenstemming met internationale normen en met ongehinderde toegang voor internationale en binnenlandse verkiezingswaarnemers.
De EU is bereid het Georgische volk op zijn Europese pad te steunen. De EU erkent tevens de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Georgië en zet zich in voor een vreedzame oplossing van conflicten en haar beleid van niet-erkenning en betrokkenheid.
Moldavië
De EU-leiders benadrukten de voortdurende steun van de EU aan Moldavië en de inspanningen van het land om lidstaat te worden. Met het oog hierop prezen zij de inzet van de Moldavische autoriteiten voor het hervormingsproces en nodigden zij hen uit om hervormingen door te voeren en de stabiliteit en veerkracht van het land te versterken.
De leiders herhaalden hun gehechtheid aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië en verwelkomden de goedkeuring van sancties tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor acties die erop gericht zijn het land te destabiliseren. Zij veroordeelden ook de aanhoudende pogingen van Rusland om manipulatie en inmenging van buitenlandse informatie te gebruiken om de democratische verkiezingen en de keuze van het Moldavische volk te ondermijnen.
Belang van internationale regels
In tijden van toegenomen conflicten en spanningen, naast een alarmerende trend van minachting voor het internationaal recht, herbevestigden de EU-leiders hun onwrikbare inzet voor de op regels gebaseerde internationale orde, waarin de VN en het VN-Handvest centraal staan.
Zij blijven zich inzetten voor het beëindigen van de straffeloosheid en het waarborgen van de aansprakelijkheid voor schendingen van het internationaal recht wereldwijd. Daartoe benadrukten zij het belang van het ondersteunen van de beslissingen van internationale rechtbanken.
Zij verwelkomden ook het 'Pact voor de Toekomst', dat werd aangenomen in de marge van de 79e Algemene Vergadering van de VN. Het pact heeft tot doel het multilaterale systeem nieuw leven in te blazen en de VN klaar te maken voor de toekomst.
Meer info: European Council 17 Oktober Main results