Redactioneel juni 24: de wereld een strijdtoneel, Nederland krijgt een premier en Jan Cremer overleden
Oorlogen in Oekraïne en in Gaza overschaduwden maandenlang alle buitenlandnieuws. politiek. Het zou bijna doen vergeten dat er in democratieën ook nog verkiezingen zijn. In Nederland werd met pijn en moeite aan een nieuw kabinet gewerkt dat recht moet doen aan de uitslag van de verkiezingen van eind vorig jaar. Rotterdam ging gestaag door met bouwen, de binnenstad en de ring erom worden dichter bebouwd. Je mag voor hoog of voor laag zijn maar die verdichting kan de stad en zijn inwoners ten goede komen. En Aboutaleb gaat na ruim 15 dienstjaren weg als burgemeester. Er komt een nieuwe, maar niemand weet nog wie.
Strijd
De oorlogen houden al lang niet meer op bij de grenzen van de landen waar ze gevoerd worden. Het zijn in een geglobaliseerde economie en met globale media waar social media bijhoren, wereld oorlogen. In het bijzonder deze twee:Oekraïne en die in Gaza. De oorlog in Oekraïne heeft geen afzienbaar eind. Die in Gaza ook niet. Escalatie dreigt voortdurend. Beide merken we aan alle kanten direct in Nederland en in Rotterdam. Op campus Woudestein wordt iedere week gedemonstreerd. De vluchtelingen uit Oekraïne , demonstraties, cyberaanvallen, hacking, de verhoogde defensieuitgaven. Rusland en China vormen met schurkenstaten Iran en Noord-Korea min of meer een blok dat ook andere Brics-landen Brazilië , Zuid Afrika, India een beetje meetrekt in de richting van een meer autoritaire wereld. Zoals Poetin dat noemt: meer verticaal geregeerd.
Verkiezingen en vrijheid
De eerste helft van 2024 en een aantal van het duizelingwekkend aantal verkiezingen dit jaar liggen achter ons. Als we Rusland met Poetin waarpro forma ook gestemd werd even terzijde laten zijn was inIndia,Mexico,Pakistan en Zuid-Afrika ieder op eigen wijze democratie de winnaar.
Als buurland/taalzuster België een beetje Europa in het klein is, werd ook daar als overal een slagje naar rechts gemaakt als bleef de voorspelde monsterzege voor Vlaams Belang uit. N-VA voorman gooide zijn retorisch vermogen in de strijd en troefde het extreem rechtse Vlaams Belang af ten gunste van zijn eigen partij. Hij is nu een regeringscoalitie aan het formeren.
Europa stemde dus. Veel Europese kiezers lieten zich bij hun leuze leiden door nationale politiek. Zo zie in de uitslag naast Europese verschuivingen toch ook vooral nationale verhoudingen weerspiegeld. Op nog kleiner niveau, in Rotterdam werd zelfs ouderwets GL PvdA de grootse partij, maar het lokale Leefbaar deed Europees natuurlijk niet mee. In Nederland groeide de PVV minder hard dan door aanhangers gehoopt en opnieuw werd GL-PvdA de grootse partij. In de definitieve uitslag voor Nederland werd de voorsprong van centrum-links nog iets groter en kreeg ook Volt nog een extra zetel in het EU-parlement.
Liberté, égalité, fraternité ofwel Frankrijk
De echte schok van de Europese verkiezingen kwam in Frankrijk. Macron's coalitie de erfgenamen van zijn Republique en Marche waarmee hij zeven jaar geleden het machtige Franse presidentschap veroverde, werd gedecimeerd. Haalde nu 14,6%. De socialisten nog eens 13,8%. RN van LePen en de jonge Bardella haalde 31,4%. De nog extremer rechtse La France fière / Trots Frankrijk nog eens 5,47%. De rest is linkser dan de socialisten, waaronder La France Insoumis van Melanchon waarmee lastig te regeren valt.
Na de aankondiging van Macron brak de pleuris uit in Frankrijk. Éric Ciotti van de rechts liberale Republikeinen stelde samenwerking voor met LePen en werd uit de partij gegooid. Niemand in binnen of buitenland die het zag aankomen maar het bleek als noodscenario zorgvuldig gepland. Wat het niet minder riskant maakt.
Een regering van PVV, VVD, NSC, BBB
In Nederland borrelden we naar een nieuw kabinet toe. De ontevredenheid in het land zoals die tot uitdrukking kwam in de verkiezingen vindt geen weerslag in zoiets als de bestaanszekerheid. Die is het hoogste ooit gemeten zo bracht het CBS in mei naar buiten. Plasterk verdween als beoogd premier. Op 28 mei kwam informateur Van Zwol met topambtenaar en voormalig AIVD-chef Dick Schoof als beoogd premier naar buiten. Daarna volgde de verdeling van posten en de invulling ervan snel. Belangrijke hobbel waren de door de PVV te vervullen post van minister van Asiel en Migratie bleek even een voor de PVV moeilijk te vervullen post. Kamerlid Markuszower kwam niet door de veiligheidscreening van de AIVD. Mogelijk door eerdere contacten met de Israëlische geheime dienst. Marjolein Faber zijn door Wilders naar voren geschoven opvolgster, zorgde voor controverse binnen de coalitie wegens haar eerder gedane uitspraken over 'omvolking'.
Europa project van de vrijheid
De verkiezingen voor het Europarlement kwamen er even als tussentijdse poll tussendoor het evenwicht tussen Eurokritische partijen zoals PVV en de klassieke middenpartijen redelijk intact. De middenpartijen verloren allemaal wat, de rechtse Boerenpartij kreeg twee zetels, de FvD en SP verdwenen uit het EU- parlement en PvdA-GL bleef de grootste partij wat met 8 van de 31 zetels ook relatief is. Opvallen is verder dat de CU die de formatie en voortbestaan van het laatste kabinet Rutte getraineerd en bemoeilijkt heeft ondanks een paar goeie bewindslieden ook onvoldoende kiezers kon mobiliseren. Het nieuwe Nederlandse parlement deed zich intussen al met enkele maatregelen gelden waarbij je rustig de wenkbrauwen kan optrekken : het in de wacht zetten van het Groeifonds precies in een jaar dat de economie krimpt, ook in de Rotterdamse haven en het in het kabinetsakkoord beoogd stopzetten van de invoering vande spreidingswet. Dat laatste verandert niets aan de instroom maar vergroot wel de onaangenaamheden voor COA en asielzoekers.
Stadscultuur
Rotterdam ging gestaag door met bouwen, de binnenstad en de ring erom worden dichter bebouwd. Je mag voor of tegen hoog zijn maar de hogere dichtheid van wonen van de binnenstad komt de stad en zijn inwoners ten goede. Dat verandert intussen niks aan de woningnood,leegstand of aan perikelen die stadsbewoners soms ondervinden. En Aboutaleb gaat na ruim 15 dienstjaren weg als burgemeester. Er komt een nieuwe, maar niemand weet nog wie, Het Centrum Beeldende Kunst, hart voor en van Rotterdamse kunstenaars, verhuisde naar het Coolhaveneiland aan de Coolhaven. Op de vrijgekomen plaats op de Witte de Withstraat trekt HipHopHuis in. Goed om meer groepen uit de rijk geschakeerde Rotterdamse cultuur naar het centrum van de stad te halen. In zijn woonplaats in het oosten van het land overleed Jan Cremer, 84 jaar oud. Het getal 84 komt bij toeval hieronder in andere context terug.
84 jaar oud
Over Boijmans lijkt momenteel vooral gepraat te worden, al ging het museum wel even op een kier open. Het werd zowaar een heel goeie en oer-Rotterdamse tentoonstelling. 'Boijmans goes native' vond Vandaag&Morgen. Rotterdam en daar zijn Boijmans en het inmiddels vertrouwde Depot dat dag in dag uit de stad weerspiegelt, getuigen van, is er niet zonder haar haven. Daar wordt ook al is veel bedrijvigheid verhuisd naar het westen, gebouwd en ontwikkeld en een flink stuk van de centen van Nederland verdient. Ook verhuisd naar het westen en daar tot ontploffing gebracht is de vliegtuigbom van de Claes de Vrieselaan.
Die lag sinds de vorige grote oorlog 84 jaren ongestoord onder het huis van V&M medewerker van het eerste uur Jan Booijster. Dat geeft troost in een Nieuwsbrief die begon met nieuwe oorlogen.