Vlaamse potemkin-partij wil af van Franse en Duitse Gemeenschappen ofwel van België
België heeft zondag 9 juni verkiezingen op drie niveaus: EU, Land en Gewest/Gemeenschap. Die laatste groep bestaat weer uit vier regionale deelparlementen: Vlaanderen, Wallonië, Oost-België (Duits) en Brussel. Alle Belgen kiezen de 150 leden van het federale parlement en voor 22 zetels in het Europese parlement.
Vlaams parlement
Spannend dit jaar is de hoogte in de peilingen van het extreem rechtse Vlaams Belang. Die partij zou volgens recente peilingen wel 25% van de stemmen in Vlaanderen kunnen halen. Vlaanderen is een van de drie deelstaten van België. De andere twee zijn Wallonië en Oost-België.
In het Vlaams gewest gaat het om 124 volksvertegenwoordigers. Het plan van Vlaams Belang is dat ze zich onafhankelijk verklaren zo'n beetje naar het model van Slowakije. Het einde van het huidige België zoals dat sinds 1830 bestaat, vinden ze daar wel prima. De EU vinden ze maar lastig die is alleen goed voor de Vlaamse handel. Het verhaal van extreem-rechtse geopolitiek is altijd simpel: eigen volk eerst en kleine volken zoeken machtige liefst ondemocratische vrienden.
Potemkin
Dat plan lijkt buiten het Vlaams Belang geen politieke medestanders hebben. Ook de rechtse N-VA van Bart de Wever voelt hier niets voor. Hij noemt Vlaams Belang en Europese extreem rechtse soortgenoten, potemkin -partijen die kiezers een prachtig verhaal voorspiegelen met daarachter leegte.
Dus Vlaams Belang wint, maar blijft buiten de regering. En België blijft België. Maar wie de premier wordt zal nog een heel gesteggel worden. De huidige centrum-linkse coalitie onder leiding van premier De Croo, de zogenaamde Vivaldi-coalitie bestaat uit zeven partijen. Bart de Wever zou het premierschap graag overnemen om een centrumrechtse coalitie te vormen.
Europa in het klein
Of dat veel verschil maakt zal moeten blijken. België is niet alleen staatkundig een ingewikkeld land. Met zijn geschiedenissen van Weens Congres, revolutie, taalstrijd, industrie en mijnbouw in Wallonië en handel en nijverheid in Vlaanderen en zijn laat negentiende-eeuwse kolonisatie van Congo, is het een beetje Europa in het klein. In Brussel zetelt niet voor niets half Europa plus de NATO.