EU-boete van € 1,8 miljard voor Apple wegens machtsmisbruik
-M.jpg)
De Europese Commissie heeft Apple een boete van ruim € 1,8 miljard opgelegd wegens misbruik van zijn machtspositie op de markt voor de distributie van muziekstreaming-apps aan iPhone- en iPad-gebruikers (‘iOS-gebruikers’) via haar App Store.
Het gedrag van Apple, dat bijna tien jaar heeft geduurd, heeft er mogelijk toe geleid dat veel iOS-gebruikers aanzienlijk hogere prijzen hebben betaald voor muziekstreamingabonnementen vanwege de hoge commissie die Apple aan ontwikkelaars oplegt en aan consumenten doorberekent in de vorm van hogere abonnementsprijzen voor de dezelfde service in de Apple App Store. Bovendien leidden de anti-stuurbepalingen van Apple tot niet-monetaire schade in de vorm van een verslechterde gebruikerservaring: iOS-gebruikers moesten óf een omslachtige zoektocht uitvoeren voordat ze de weg vonden naar relevante aanbiedingen buiten de app, óf ze hadden zich nooit elders geabonneerd.
De Commissie stelde met name vast dat Apple beperkingen oplegde aan app-ontwikkelaars, waardoor zij iOS-gebruikers niet konden informeren over alternatieve en goedkopere muziekabonnementsdiensten die buiten de app beschikbaar waren (‘anti-stuurbepalingen’). Dit is illegaal volgens de antitrustregels van de EU.
Margrethe Vestager: Tien jaar lang misbruikte Apple zijn dominante positie op de markt voor de distributie van muziekstreaming-apps via de App Store. Ze deden dit door ontwikkelaars ervan te weerhouden consumenten te informeren over alternatieve, goedkopere muziekdiensten die beschikbaar zijn buiten het Apple-ecosysteem. Dit is illegaal volgens de antitrustregels van de EU. |
De inbreuk
Apple is momenteel de enige aanbieder van een App Store waar ontwikkelaars hun apps kunnen distribueren naar iOS-gebruikers in de hele Europese Economische Ruimte (‘EER’). Apple beheert elk aspect van de iOS-gebruikerservaring en stelt de algemene voorwaarden vast waaraan ontwikkelaars zich moeten houden om aanwezig te zijn in de App Store en iOS-gebruikers in de EER te kunnen bereiken.
Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat Apple ontwikkelaars van muziekstreamingapps verbiedt iOS-gebruikers volledig te informeren over alternatieve en goedkopere muziekabonnementsdiensten buiten de app. De anti-stuurbepalingen verbieden app-ontwikkelaars om: iOS-gebruikers in hun apps informeren over prijzen van abonnementsaanbiedingen die buiten de app op internet beschikbaar zijn; over de prijsverschillen tussen in-app-abonnementen van Apple en abonnementen elders en om links te zetten naar naar websites met alternatieve abonnementen.
App-ontwikkelaars mochten ook geen contact nemen met eigen gebruikers over alternatieve prijsopties.
Antitrustregels Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) verbiedt antitrustpraktijken (concurrentiebeperkend gedrag) in de vorm van: concurrentiebeperkende handelspraktijken en overeenkomsten (artikel 101), misbruik van machtsposities (artikel 102). Artikel 101 verbiedt overeenkomsten (d.w.z. kartels) als twee of meer ondernemingen concurrentie proberen te ondermijnen. Overeenkomsten kunnen horizontaal (tussen concurrenten op hetzelfde niveau van de leveringsketen om prijzen te controleren of productie te beperken) of verticaal (zoals tussen een fabrikant en een distributeur) zijn. Op grond van artikel 101, lid 3, kunnen beperkende overeenkomsten wel toegestaan worden als zij meer positieve dan negatieve effecten genereren (als zij bijvoorbeeld productie of distributie van producten verbeteren). Artikel 102 verbiedt een onderneming misbruik te maken van zijn machtspositie (d.w.z. aanzienlijk marktaandeel) door buitensporig lage prijzen in rekening te brengen en zo anderen te verhinderen op de markt te komen, of te discrimineren tussen commerciële partners. De Commissie kan bedrijven voor dergelijke illegale handelspraktijken hoge boetes opleggen. Vanaf 2004 mogen nationale mededingingsautoriteiten op dezelfde manier als de Commissie voor overeenkomsten en misbruik van machtspositie naleving van de EU-antitrustregels afdwingen. |
Marktdominantie is als zodanig niet illegaal volgens de antitrustregels van de EU. Dominante bedrijven hebben echter een bijzondere verantwoordelijkheid om hun machtige marktpositie niet te misbruiken door de concurrentie te beperken, noch op de markt waar zij dominant zijn, noch op afzonderlijke markten.
De multinational met een waardering van ongeveer 2,6 maal heet BBP van Nederland had vorig jaar een winst van 150 miljard en gaat zonder twijfel in beroep. Apple heeft ook een nog lopend belasting geschil van 14 miljard met de EU.
Meer info: Persbericht EU (PDF)