Kort nieuws: De zaak van de VS tegen Assange
Assange zit sinds 2019 vast in de Belmarsh gevangenis in Londen. De VS verzoeken om zijn uitlevering. Hij riskeert daar tot 175 jaar gevangenisstraf als hij schuldig wordt bevonden. De juridische mogelijkheden van Assange om uitlevering aan de VS te voorkomen worden steeds kleiner.
Afgelopen woensdag werd tijdens een zitting in de Royal Courts of Justice op The Strand gezegd dat Assange aan de namen van mensen openbaar heeft gemaakt die de VS hebben geholpen. Advocaat advocaat Clair Dobbin die namens de VS het woord deed in de zaak zei dat levens in gevaar waren gebracht door de beslissing van Assange om "bewust het materiaal met daarin de onverkorte namen te publiceren".
"Dit zijn mensen die hun huizen moesten verlaten, hun landen moesten ontvluchten omdat ze waren genoemd in diplomatieke post", zei Dobbin in de rechtbank. Ze meldde dat er "mensen zijn verdwenen sinds de publicatie van de post van buitenlandse zaken", en voegde eraan toe: "Velen van hen woonden in oorlogsgebieden of onder onderdrukkende regimes."
Alle 18 aanklachten gaan over materiaal dat in 2010 op Assange's WikiLeaks-website werd gepubliceerd. Soldaat en klokkenluider Chelsea Manning gaf Wikileaks die informatie. Manning werd veroordeeld en werd uiteindelijk in 2017 vrijgelaten. Clair Dobbin betoogde namens de VS dat Assange en zijn WikiLeaks-platform geen "gewone journalisten of uitgevers" waren. Assange zou Manning aangemoedigd hebben om geheime documenten te stelen met daarin de namen van menselijke bronnen uit onder meer Ethiopië, China, Iran en Syrië omvatten. Die heeft Assange onverkort gepubliceerd zonder dat dit een publiek belang diende, zo betoogde de advocaat van de Amerikaanse staat.
Vanaf 2012 tot 2019 verbleef de in 1971 geboren Assange in de Ecuadoraanse ambassade in London, totdat die hem geen asiel meer wilde verlenen. Hij werd direct gearresteerd door de Britse politie omdat hij sinds 2018 in de VS gezocht werd wegens computerinbraak en het in 2010 publiceren van een kwart miljoen vertrouwelijke diplomatieke berichten die hij verkregen zou hebben door Manning daartoe aan te zetten.
In 2016 publiceerde WikiLeaks materiaal dat was gestolen van de Amerikaanse Democratische partij waarmee Hillary Clinton toen campagne voerde in de presidentsrace die door Trump gewonnen werd.