VS, GB, gesteund door onder meer Nederland vallen raketopslag en radar Houthi's aan
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en een andere ondersteunende bondgenoten waaronder Nederland hebben een zestiental Houthi doelen in Jemen aangevallen. Dit in antwoord op aanhoudende aanvallen en kapingen van Houthi's op de scheepvaart in de Rode Zee. De Houthi's die nauwe bondgenoten van Iran en daarmee van Hamas zijn, zeggen dit te doen uit solidariteit met Palestijnen in Gaza.
De huidige aanvallen van de Houthi's zorgen naast veel extra kosten, brandstofverbruik en vertraging wegens lange omleidingen van een deel van de scheepvaat rond Afrika, ook voor extra economische, militaire en geopolitieke onzekerheid.
Nederlandse defensiebetrokkenheid tot nu toe:
|
De geopolitieke context is overduidelijk. Rusland en Iran hebben de gerichte geallieerde aanvallen op raket-gerelateerde doelen van de Houthi's veroordeeld. Brics-land en global south bondgenoot van Rusland, Zuid Afrika spant een ondeugdelijk gefundeerd proces aan tegen Israel voor het ICJ (International Criminal Court / Internationaal Gerechtshof), hetgeen de aandacht voor de tegen aan democratisch Oekraïne gerichte aanval van Rusland geholpen door Iran en Noord Korea doet verminderen.
Oorlogsmoe
In het westen zijn intussen veel mensen begrijpelijkerwijze oorlogsmoe en meer geïnteresseerd in de zorgen in eigen land en omgeving. Ook omdat het heel lastig is te beseffen dat al die conflicten ver weg morgen diepgaande invloed op het leven, prijzen en vrijheid hier kunnen hebben.
President Biden in een verklaring: Deze aanvallen zijn een directe reactie op ongekende Houthi-aanvallen op internationale zeeschepen in de Rode Zee – inclusief het gebruik van ballistische anti-scheepsraketten voor de eerste keer in de geschiedenis. Deze aanvallen hebben Amerikaans marinepersoneel, civiele zeelieden en onze partners in gevaar gebracht, de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd. Meer dan 50 landen zijn getroffen door 27 aanvallen op internationale commerciële scheepvaart. Bemanningen uit meer dan twintig landen zijn bedreigd of gegijzeld bij piraterij. Meer dan 2.000 schepen zijn gedwongen duizenden kilometers om te varen om de Rode Zee te vermijden, wat kan leiden tot wekenlange vertragingen in de verzendtijden van producten. En op 9 januari lanceerden Houthis hun grootste aanval tot nu toe – rechtstreeks gericht op Amerikaanse schepen. |
De Amerikaans, Britse aanvallen, zouden volgens een woordvoerder zijn uitgevoerd met de hulp van Australië, Canada, Nederland en Bahrein, werden uitgevoerd met straaljagers, schepen en onderzeeërs. Dit in reactie tot de meer dan 50 aanvallen met raketten en andere wapens op een van de belangrijkste scheepvaartroutes van de wereld.
Meer info: Statement van president Biden
Gezamenlijke verklaring van de regeringen van Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, de Republiek Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten