Nieuwe Franse migratiewet met quotum is democratisch compromis

Premier Elisabeth Borne legde in haar toelichting voor het Franse parlement in december 2023 uit dat de nieuwe immigratiewet procedures voor de behandeling van asielaanvragen zal vereenvoudigen en dat de wet het mogelijk maakt criminele of geradicaliseerde buitenlanders sneller uit te zetten. De nieuwe Franse migratiewet is onder links controversieel. Hij wordt daar gezien als een knieval voor rechts. Voor rechts is hij niet streng genoeg. Een democratisch compromis dus, slecht hoeft dat niet te zijn.
Punten uit de nieuwe wet:
De nieuwe migratiewet legt onder meer restricties op voor sociale toeslagen en uitkeringen. Huurtoeslag (APL) wordt gebonden aan verblijfsduur, waardoor buitenlanders die geen werk hebben vijf jaar nodig hebben en slechts drie maanden voor degenen die werken.
De nieuwe migratiewet geeft lokale bestuurders bevoegdheid om werknemers zonder papieren in arbeidssectoren die lijden onder arbeidstekorten regulier te maken. Het maakt daar dus migratie voor sommige beroepen makkelijker.
De automatische toekenning van de Franse nationaliteit bij 18 jaar stopt voor jongeren die in Frankrijk zijn geboren uit buitenlandse ouders. Zij moeten er nu in de twee voorafgaande jaren een aanvraag voor indienen. Als ze veroordeeld zijn voor een (jeugd-) misdrijf kan dit niet.
Migratiequota moeten het aantal buitenlanders dat wordt toegelaten gedurende drie jaar beperken. Dit geldt niet voor asielzoekers.