Dubbele verjaardag: 40, 80, krijgt jubileumpodcast op Rijnmond
Aan het einde van 2023 vallen de veertigste verjaardag van Radio Rijnmond en de tachtigste verjaardag van mij toevallig met elkaar samen. Misschien aardig om even bij stil te staan. Samen met Paul Verspeek heb ik een jubileumpodcast gemaakt, die op 21 december zal worden uitgezonden. En journalist en muziekverzamelaar Roland Vonk, die net als Paul al jaren voor de regionale omroep hier actief is, kwam de afgelopen week bij mij op bezoek om mij het hemd van het lijf te vragen over de geschiedenis van Radio Rijnmond. De weergave van dit gesprek zal ongetwijfeld digitaal via de site van Rijnmond of een andere plek in de cloud opduiken. Dit voor mensen die het leuk vinden om in het verleden te wroeten.
Voor de podcast besloten we om een aantal oude en trouwe medewerkers te interviewen. |
Lucas Bolsius
We begonnen in Amersfoort. In die stad ben ik geboren en getogen, omdat mijn Haagse ouders daar beland waren. Lucas Bolsius, de burgemeester van Amersfoort, werkte ooit voor Radio Rijnmond. Zo zie je maar: Als regionale radiomaker kan je het ver schoppen. Lucas was de radio nog niet vergeten. Hij begroette ons met het zingen van een Radio Rijnmond-jingle, had een oud radiotoestel op de kast in zijn werkkamer op het stadhuis staan en imiteerde ongevraagd de stem van good old Philip Bloemendal van het Polygoonjournaal, dat je vroeger in de bios kon zien.

Philip Bloemendal Bld BeeldenGeluid cco
Henk
Henk van Hoorn woont aan de andere kant van mijn geboortehuis. Hij presenteerde de allereerste radio-uitzending van Radio Rijnmond. Daarin zat ook een spelletje met de pot. Hij zei dan hoeveel gulden erin zat, belde zo maar iemand uit het telefoonboek en vroeg dan: ‘Hoeveel zit er in de pot?’ Dat was een aardige manier om na te gaan of er überhaupt mensen naar ons luisterden. Henk had de pot goed bewaard en was bereid om er mee op de foto te gaan.
Chris Vemer, Suzanne Mulder en Carrie Jansen
’s Middags praatten we met Chris Vemer en Suzanne Mulder die nog altijd voor Rijnmond actief zijn. Dat ze het zo lang volhouden komt omdat ze van het vak journalistiek houden, zo vertelden zij. Ook interviewden we columnist Carrie Jansen, die onder andere uit de doeken deed hoe en waarom ze er ooit bij RTV Rijnmond uitgeknikkerd was. Ik merkte hoe raar je geheugen kan functioneren. De balans tussen je dingen nog goed herinneren en dingen totaal vergeten zijn. Sommige gebeurtenissen meende ik zeker te weten, maar die werden door de collega’s die ik sprak met klem als onzin afgedaan. Soms dacht ik dan stiekem: maar wie zegt mij dat hun geheugen wel in orde is?
Hoe ga je met het verleden om als je je liever om de toekomst bekommert? |
Meer dictaturen dan democratieën...
Als wereldburger focus ik mij vaak graag op hoofdzaken. Ik vertelde Roland Vonk dat de wereld meer dictaturen dan democratieën telt en dat media en journalistiek in heel veel landen domweg ontbreken, in kinderschoenen staan of zich als een autoritaire staatsomroep manifesteren. In die landen heb ik mensen en media met enthousiasme geprobeerd een handje te helpen. Dat waren lessen in nederigheid. De situatie daar steekt nogal schril af tegen de mainstream journalistiek die wij in de Westerse wereld heel gewoon vinden. RTV Rijnmond straalt dat ook uit.
En kijkend naar de toekomst maak ik mij soms wel zorgen. Mensen zullen altijd bezig blijven met informeren en communiceren, maar de vraag is wat de invloed zal zijn van de grote internetgiganten op ons als consumenten, waar de experimenten met Chat GTP en robotjournalistiek op uit zullen draaien en wat de groeiende rechtse politieke krachten in ons land en elders met de publieke en dus ook regionale omroep en de vrijheid van meningsuiting van plan zijn?
Boeken en De Groene
Maar als 80-jarige trek ik mij graag terug in de wereld van het boek, kijk ik naar Arjen Lubach en Feyenoord, lees De Groene en voer in de stad vrolijke, slappe gesprekken met mijn Rotterdamse vrienden. Terwijl mijn gedachten soms onontkoombaar teruggaan naar het oude analoge Radio Rijnmond dat toen nog het snelste nieuwsmedium was en waarbij we een aparte band voelden met onze luisteraars. Het Radio Rijnmond van Erik Post en Hans van Vliet en de ‘Wolken boven de bremberg’. De tijd dat een man op de radio vroeg of hij zijn vrouw in de ruilbeurs kon ruilen tegen een koelkast.
Luister dus op 21 december naar de jubileumpodcast van Nico Haasbroek en Paul Verspeek
-M.jpg)