Schokkend nieuws over faillissement Café Ari. Crowdfunding, coöperatie, is de uitweg

Verleden week werd het schokkende nieuws bekend dat café Ari op de hoek van de Mathenesserlaan en de Nieuwe Binnenweg failliet is verklaard. Dat mag eigenlijk niet. Ondanks zijn jonge leeftijd – de zaak ging pas twintig jaar terug open – had Ari toch een iconisch karakter. Dat kwam omdat Jules Deelder er al heel lang stamgast was, toen de zaak nog gewoon Cosy Corner heette. Samen met Ger Koedam maakte hij er Ari van. Het café is genoemd naar Deelders dochter. Dat was trouwens ook wel een mooie naam geweest: 'Deelders dochter'. Helaas, gedane zaken maken geen keer.
De zwarte pandemiejaren
Ik heb te doen met Ger Koedam, de huidige eigenaar die zelf bij de rechter het initiatief nam tot het bankroet omdat hij er geen gat meer in zag. Achteraf hebben de lockdowns de zaak toch de das omgedaan. In de zwarte jaren van de pandemie ontstond een verpletterende schuldenberg. Er was geen redden meer aan, ook al weet het AD te melden dat er nog heel wat door bedrijven bestelde kerst- en nieuwjaarsborrels op het programma staan. Alle hoop is nu gevestigd op een doorstart of een nieuwe eigenaar.
Ger Koedam is een Rotterdamse horeca-ondernemer. Van jewelste. Hij was – meestal met een compagnon – grondlegger of in ieder geval tot een legende maker van roemruchte kroegen zoals De Pui en De Stoep. Zonder hem waren het Radio Café Rijnmond, de Danssalon, de Lijst, het Maastheater of Now & Wow nooit van de grond gekomen. En nu lees ik dat Ger ook nog fotomodel is geweest.
Ondernemer pur sang
Dan is het triest als je op je ouwe dag nog een faillissement aan moet vragen. Aan de andere kant: Ger Koedam is een ondernemer en risico nemer pur sang. Het ging wel eens vaker mis. Dat hoort er bij. Anders kun je ook niks opbouwen. Bovendien: het is een leuke vent. Je kunt enorm met Ger lachen. Dát zal zeker zo blijven.
Nu moet het volgende niet gebeuren: dat Ari in handen valt van een of andere grote horecaondernemer zonder gevoel voor de stad die er een modieuze tent van dertien in een dozijn van maakt. Of dat een of andere witwasser er de hand op legt.
We moeten dorps leren denken
Misschien moeten wij hier in Rotterdam dorps leren denken. In Friesland en Noord Holland gebeurt het dat traditionele kroegen het redden omdat een coöperatie van omwonenden de hele boel overneemt en in stand houdt.
Wij gaan zware tijden tegemoet als straks het kabinet Wilders I of – God verhoede het nog meer – Plasterk aantreedt en begint met wraakacties tegen kunst en cultuur. Dan moeten we ons kunnen verdedigen vanuit onze eigen benauwde veste. Café Ari kan dan een strategisch bolwerk zijn. Crowdfunding, coöperatie, dat is de uitweg.
Café restaurant Ari tijdens rond 17 uur afgelopen week. Er brandt nog wat licht maar alles is gesloten Foto W de Boek

Naschrift : Een van de redacteuren maakte V&M attent op een lezing over de naamgeving van het café in De Havenloods: 'Veel mensen denken ook dat het café vernoemd is naar de dochter van Deelder, maar kroegeigenaren vader en zoon Ger en Ger Koedam hebben dat altijd ontkend: ‘Vroeger noemde iedereen in Rotterdam elkaar Ari.'" 'Zou kunnen,' zeggen wij dan, maar dan wel 'Arie' met 'ie', al hoor je dat niet in de uitspraak.