Kort nieuws formatie: Ronald Plasterk nieuwe verkenner met breed draagvlak
Nadat de vorige week benoemde coalitie verkenner Gom van Strien zijn functie had neergelegd wegens geruchten over mogelijke betrokkenheid bij fraude, heeft Geert Wilders de fracties gepolst over mogelijke aanwijzing van professor Moleculaire Biologie aan de UvA Ronald Plasterk. Plasterk was eerder achtereenvolgens minister van Onderwijs (2007 tot 2010) en van Binnenlandse Zaken (2012 -2017) voor de PvdA en keerde daarna terug naar de wetenschap. Geert Wilders zou de ex bewindsman na diens politieke carrière opnieuw ontmoet hebben tijdens een vakantie waaruit hernieuwd contact zou zijn ontstaan.
Verkenner Ronald Plasterk heeft zijn opdracht ontvangen uit handen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Eerder op de dag wezen Kamervoorzitter en de beoogd fractievoorzitters Plasterk aan om als verkenner in het formatieproces op te treden. Hij brengt op 5 december verslag uit aan de Tweede Kamer.
De beoogd fractievoorzitters kwamen op 28 november op verzoek van Kamervoorzitter Bergkamp bij elkaar. In dit overleg is Plasterk voorgedragen om een verkenning te verrichten ten behoeve van het debat over de verkiezingsuitslag. Hij kon rekenen op breed draagvlak bij de aanwezige beoogd fractievoorzitters.
Debat
De Voorzitter stelt aan de nieuwe Tweede Kamer voor om het debat over de verkiezingsuitslag op donderdag 7 december te houden. Plasterk wordt uitgenodigd om bij het debat aanwezig te zijn, zodat hij eventuele vragen over het verslag kan beantwoorden.
Verkenner
Gom van Strien werd op vrijdag 24 november aangewezen als verkenner. In een verklaring liet hij op maandagochtend 27 november weten te stoppen met zijn opdracht. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden deze voor zich zien. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 6 december is geïnstalleerd.
Kans
Plasterk is als PvdA er in zekere zin een onverwachte keuze maar lijkt juist door zijn politieke herkomst en huidige afstand tot de politiek plus zijn grote politieke ervaring, een behoorlijke kans van slagen te hebben, mits de huidige verkiezingsuitslag en de partijen en hun standpunten überhaupt een coalitie mogelijk maken.