VN: temperatuur breekt alle records. Remedie: veel minder CO2 uitstoten

'De wereld is getuige van een verontrustende stijging en versnelling van aantallen van steeds groter gebroken klimaatrecords. Op het moment van schrijven zijn er dit jaar al 86 dagen met geregistreerde temperaturen hoger dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau.
Niet alleen was september de warmste maand ooit, het overtrof, met een mondiale gemiddelde temperatuur van plus 1,8°C boven pre-industriële niveaus. ook het vorige record werd met met een ongekende halve graad Celsius overtroffen. Deze stijgingen gingen vergezeld van verwoestende en extreme weer- en klimaatgebeurtenissen. Het Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwt dat dit slechts het begin is.' Dit staat te lezen in een nieuw rapport van de de UNEP, het VN milieuprogramma.
Op 15 november, bij de ontmoeting tussen Xi en Biden, kondigden de Verenigde Staten en China een overeenkomst aan om "de inspanningen voort te zetten om hernieuwbare energie wereldwijd tegen 2030 te verdrievoudigen". De overeenkomst omvatte een toezegging om broeikasgassen aan te pakken, inclusief andere opwarmingsmiddelen dan koolstofdioxide, maar werd bekritiseerd omdat er geen toezegging van China was opgenomen om kolencentrales geleidelijk af te schaffen. |
Als we niet meer doen nu op koers naar 2,5°C tot 2,9°C deze eeuw
De wereld stevent af op temperatuurstijgingen ver boven de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Het rapport is de veertiende editie in een reeks waarin een groot deel van de beste klimaatwetenschappers ter wereld kijken naar toekomstige trends in de uitstoot van broeikasgassen en mogelijke oplossingen bieden om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
Uit het rapport blijkt dat er vooruitgang is geboekt sinds de ondertekening van de Overeenkomst van Parijs in 2015. De uitstoot van broeikasgassen is sindsdien afgenomen. De voorspelde uitstoot van broeikasgassen in 2030 moet echter nog steeds met 28 procent dalen voor het 2°C-traject van de Overeenkomst van Parijs en met 42 procent voor het 1,5°C-traject.
Het rapport roept alle landen op om economiebrede, koolstofarme ontwikkelingstransformaties te versnellen. Landen met een grotere capaciteit en verantwoordelijkheid voor emissies zullen ambitieuzere maatregelen moeten nemen en ontwikkelingslanden moeten ondersteunen bij het nastreven van ontwikkelingsgroei met lage emissies.
Nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) vormen de kern van de Overeenkomst van Parijs en de verwezenlijking van de lange termijn doelstellingen ervan. NDC’s belichamen de inspanningen van elk land om de nationale emissies te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De Overeenkomst van Parijs (artikel 4, lid 2) vereist dat elke partij de opeenvolgende nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) die zij wil bereiken, voorbereidt, meedeelt en onderhoudt. De partijen streven naar binnenlandse verzachtende maatregelen, met als doel de doelstellingen van dergelijke bijdragen te verwezenlijken. |
Veel sterkere reductie nodig
In het nieuwe 14e rapport van de UNEP wordt gekeken hoe een betere implementatie van nationale doelen van landen (NDC's) de uitstoot van broeikasgassen in 2035 kan terugbrengen tot niveaus die gericht zijn op het traject van 2°C en 1,5°C. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden en risico's van methoden voor de verwijdering van koolstofdioxide, zoals op de natuur gebaseerde oplossingen en directe koolstofafvang en -opslag in de lucht.
Meer info: Emissions Gap ReportCop28