Rotterdam relatief veel mensen met digitale achterstand

Volgens cijfers van het CBS heeft meer dan 20 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar geen digitale basisvaardigheden. Omdat Rotterdam relatief veel mensen heeft met weinig inkomen en problemen met taal, is het aannemelijk dat ook een aanzienlijk percentage Rotterdammers moeite heeft om digitaal mee te komen. Terwijl we juist leven in een wereld waar digitalisering toeneemt. Het heeft invloed op hoe we communiceren, werken, leren en met gezondheid omgaan.
Toegang voorzieningen
Rotterdammers moeten toegang hebben tot digitale voorzieningen en weten hoe deze te gebruiken. Alleen dan kan iedere Rotterdammer meedoen aan de (digitale) samenleving. Deze ambitie die het Rotterdams college van B&W eerder in het coalitieakkoord ‘Eén stad’ beschreef, is nu uitgewerkt in het programmaplan Digitale inclusie.
'Digitale inclusie' kan onder andere helpen om armoede te bestrijden, door Rotterdammers toegang tot financiële diensten en informatievoorzieningen te vergroten. Maar het raakt ook onderwijs op bijvoorbeeld thema’s als veilig omgaan met digitale media.
Met Rotterdammers in gesprek
Digitale toepassingen bieden kansen bij het efficiënter en effectiever werken; het bereiken van Rotterdammers en het verbeteren van onze dienstverlening aan hen. Echter: een verkeerd gebruik van algoritmes in overheidssystemen kan (onbedoeld) Rotterdammers uitsluiten. Om dat te voorkomen wil de gemeente Rotterdammers betrekken bij de ontwikkeling en het gebruik hiervan. Hiervoor zet de gemeente een ‘Rotterdams Civic AI-Lab’ op, waarin we participatie op algoritmen organiseren. Wat we van persoonlijke ervaringen leren, is belangrijk om ervoor te zorgen dat technologie en algoritmen geen onbedoelde gevolgen hebben zoals uitsluiting. Maar ook om ervoor te zorgen dat de kansen van AI benut worden. We doen dit op plekken in de stad waar mensen samenwerken met algoritme experts en vrijwilligers om hun digitale vaardigheden te verbeteren.