Terwijl het er onveiliger wordt, trekt MINUSMA weg uit Mali

Mali denkt dat het op eigen houtje en met hulp van Russische Wagner militairen de strijd tegen de ontbinding van het land door opstanden en ISIS en Al Qaida gelieerd terrorisme en banditisme kan winnen.
Eerst hebben ze de Frankrijk gesommeerd haar troepen - die er op verzoek van een eerdere nog legitieme regering gelegerd waren - weg te halen. Daarna werd MINUSMA de VN-vredesmacht door de militaire junta gesommeerd haar internationale troepen er weg te halen. Die troepen probeerden het islamistisch terrorisme onder controle te houden en moest wat er over was van de civiele samenleving beschermen.
Intussen zijn de eerste tekenen uit het land zonder internationale militaire hulp niet gunstig, zowel militair als op het gebied van mensenrechten.
De stad Timboektoe wordt al maanden belegerd door islamistische strijdgroepen. In 2012 - 2013 bezetten islamisten de stad en vernietigden graven en mausoleums van islamitische heiligen in de stad en terroriseerden de bevolking. In de eerste helft van het jaar had Mali 844 terroristische aanvallen en nog in augustus en september vielen in het midden en noorden van het land tientallen doden bij schermutselingen.
Deze week droeg de VN, in het kader van de tweede fase van de terugtrekking uit het land, in het noorden bij Kidal, Tessali en Aguelhok, 4 MINUSMA kampen over aan het leger. Het leger landde bij de noordelijkste van de plaatsen bij plaats Tessalit met twee militaire toestellen die prompt door rebellen beschoten werden. Een woordvoerder van de VN die in Africa News geciteerd wordt, beschrijft de beschieting al de snelle huidige verslechtering van de veiligheidssituatie.
Een aantal van de kampen die nu worden overgedragen werden bij de vredesovereenkomst van 2015 tussen het leger en Touaregs (CMA) tijdelijk overgedragen aan de VN.
De terugtrekking moet eind dit jaar voltooid zijn. Daarna volgt nog een ''opruimfase'' die 18 maanden duurt en waarin alle voorraden en sporen van de VN worden verwijderd.