woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Coolsingel bij Hofplein. Bld gem Rotterdam

10 april, 2021: vernieuwde Coolsingel geopend

10 april 2021 (de redactie)

Na drie jaar verbouwing is de Coolsingel weer open. 'De verbeteringen aan de Coolsingel zijn onderdeel van het stadsprogramma ‘Binnenstad als City Lounge’, dat tot doel heeft nieuwe ontwikkeling in de binnenstad te stimuleren en levendiger en aantrekkelijker te maken. De bouw van het project Coolsingel is gestart in april 2018 en is in 2021 opengesteld voor publiek,' schrijft bureau West 8 erover op haar website.  

Een breed nieuw tweerichtingen fiietspad aan de westkant en een driebaans autoweg aan de oostkant laten zien hoezeer de opvattingen over -en mogelijkheden van- het verkeer sinds het beruchte plan Van Traa veranderd zijn. Onderaan dit bericht een foto van de Coolsingel in 1919. Maar eerst vragen we voor de liefhebsters nog even aandacht een filmpje over de vernieuwing van de Coolsingel en voor deze podcast  van stadsarchief010 en hoftomland. 

Het nieuwe ontwerp is dus het werk van bureau West 8, van Adriaan Geuze en partners, samen met Gemeente Rotterdam. West 8 is  ook verantwoordelijk voor onder meer de inrichting van het Schouwburgplein en het trrein van de Binnenrotte waar de centrummarkt gehouden wordt.Nu dus de juist opgeleverde Coolsingel.

De Coolsingel onderging evenals de stad in de loop der tijd een lange rij tijd transformaties. Een uit de recente geschiedenis is de metrobouw. Die duurde even waarna de zaak weer vlekkeloos en bijna even lelijk als daarvoor werd toegedekt.   

  Coolsingel in 1964 Foto Winfried Walta cco

Nog verder terug in de tijd, zo'n honderd jaar was de wereld van Rotterdam in veel opzichten hetzelfde als die van nu. Er was algemeen kiesrecht,  telefoon, er waren auto's, het was vrede - de Wereldoorlog- aan onze grenzen was voorbij, maar Rotterdam was aan de buitenant volkomen anders. Waren de mensen dat ook? Zo'n foto als hieronder is een goed moment om daarbij stil te staan.  

De Coolsingel ruim honderd jaar geleden, in 1919,  gezien vanaf de toen juist voltooide Stadhuistoren, De fotograaf hield  de lens gericht op het zuiden. Rechts van het midden is het Coolsingelsziekenhuis te zien dat in mei 1940 zwaar beschadigd raakte. Deze foto stamt volgens flickr uit het Spaarnestadarchief  

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!