donderdag 28 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Interieurfoto raadzaal met wandschilderingen Marius Richters. Foto M.J.Richters 1939 coll Gemeentearchief

1 september 1919 - 2020, Raadzaal Stadhuis 100 jaar

1 september 2020 (de redactie)

Op 1 september 1920 werd de raadzaal in het stadhuis voor het eerst in gebruik genomen door de gemeenteraad van Rotterdam. Een bijzonder jubileum om bij stil te staan. De situatie met corona beperkt de mogelijkheden tot samenkomst, ontmoeting en contact zeer. Het programma is daarom ingeperkt. Wat gebeurt er wel? Onderstaand overzicht geeft een beeld van hoe de gemeenteraad bij dit jubileum stilstaat.

Zo oud als de raadszaal 

Er zijn een aantal Rotterdammers die deze september de bijzondere leeftijd van 100 jaar bereiken. Zij ontvangen namens de gemeenteraad een bosje bloemen.

Carillon
De stadsbeiaardier brengt 1 september vanaf 12.00 uur met het carillon in het stadhuis een feestelijke medley van bekende Rotterdamse liedjes ten gehore.

Virtuele rondleiding 
Vanaf 1 september is het mogelijk om een virtuele rondleiding door het stadhuis te volgen. Via deze rondleiding kun je ook de raadzaal van binnen bekijken. Een link naar de virtuele rondleiding komt beschikbaar op www.rotterdam.nl/gemeenteraad/100-jaar-raadzaal/. De virtuele rondleiding wordt de komende twee weken met nog meer materiaal uitgebreid.

Digitale speeddate jongeren
Er worden ’s morgens en ’s middags over verschillende onderwerpen digitale speeddates georganiseerd tussen studenten en raadsleden/collegeleden. Studenten van het Albeda hebben deze activiteit samen met de griffie voorbereid. Studenten van het Albeda, Grafisch Lyceum, Hout- en Meubileringscollege en het Scheepvaart- en Transportcollege nemen hieraan deel. In 15 minuten spreken zij over een onderwerp en kunnen elkaar vragen stellen.

Suze Groenewegzaal
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen met als strekking dat zaal 7 in het stadhuis wordt vernoemd naar Suze Groeneweg, de Rotterdamse onderwijzeres die het eerste vrouwelijk Tweede Kamerlid was en ook Rotterdam van 1919-1931 als raadslid heeft gediend. Op 1 september wordt hier in de uitzending van Radio Rijnmond een moment aan gewijd.

Radio-uitzending
Op dinsdag 1 september luister je tussen 10.00 en 13.00 uur bij Radio Rijnmond live naar een uitzending en livestream met diverse gasten, waaronder Manuel Kneepkens, Paul van de Laar, Antoinette Laan en Ivo Opstelten. Aansluitend is via de website een livestream te volgen.

Documentaire

Na het avondnieuws, rond 17.15 uur, zendt TV Rijnmond de documentaire ‘Hier staan wij voor Rotterdam – 100 jaar raadzaal’ uit. In deze documentaire komen drie hoofdpersonen aan het woord. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, oud-burgemeester Ivo Opstelten en oud-burgemeester Bram Peper over hun band met de raadzaal. Daarnaast blikken ze terug op enkele roerige periodes die de stad meemaakte onder hun bewind en de rol die de raadzaal en het stadhuis erin speelden.

Meer info https://www.rotterdam.nl/gemeenteraad/100-jaar-raadzaal/

Lees meer over:

Gemeente Rotterdam
Deel dit bericht met je vrienden!