'Op de Uwe!’

10 juni 2013 door Jim Postma

De meeste kleurrijke figuren uit deze stad die ik hier voor u in geuren en kleuren mocht beschrijven, zijn reeds dood. Zoals ‘Bolletje’ en ‘Toon de Zeeman’. Die leefden er zo heftig op los dat de kaars aan twee kanten ging branden.
Gelukkig bestaan er nog enkele laatste der ‘Mohikanen’ (volgens Van Dale: uitgestorven Indiaanse stam/ de laatste van een bepaalde groep of partij/).


Zo zwalkt ene Uwe (70) zo’n tiental jaren door ons Rotterdam. Op zijn 24ste levensjaar belandde hij vanuit Duitsland in ons land. Aan zijn tongval, net als vroeger Prins Bernhard, is het nog te horen.
Technisch is hij zeer goed onderlegd. Hij werkte hier en in het buitenland voor internationaal bekende firma’s. De laatste paar jaar zelfs met zonnepanelen op het dak van ons nieuwe Centraal Station.
Aan geld heeft hij nooit gebrek gehad. En vooral niet aan dorst! Nuchter blijkt Uwe een bijzonder aimabel mens te zijn.
Maar o wee als hij boven zijn theewater komt. Dan is er geen land meer met hem te bezeilen. Uit hoeveel kroegen hij inmiddels is gezet, is niet meer op twee handen te tellen.

,,Uwe wordt op zijn ergst.’’ zegt barvrouw Ellie, ,,als hij een wijn- of bierglas op zijn kop gaat zetten.’’
Dan gaat hij lallen met zijn typische accent: ,,O, wat is het toch fijn, om gezellig te zijn!..’’ Vervolgens begint hij keihard op je schouder te slaan. En slist daarbij: ,,Ons kent ons, nietwaar?!...’’
Nog erger wordt het als hij aan de cafébel begint te trekken, als een ondeugend jongetje. ,,Pietje Bel,’’ luidt nu ook zijn bijnaam. Rondje na rondje geeft hij weg, tot vervelens toe. Hij denkt daarmee vrienden te maken, in ieder geval aandacht te trekken.
Uwe is een soort van trieste clown. Eenzaam.

Een aantal keren is hij opgepakt voor openbare dronkenschap. De laatste keer lag hij gestrekt op de Schiekade. De politie pakte Uwe op en stopte hem wederom in de cel.
De volgende dag, na het uitslapen van zijn roes, was hij vol lof over hen. ,,Krijg me daar toch een fantastisch ontbijtje. Wilt u een gebakken of gekookt eitje? Bruin of wit brood? Wilt u kaas of worst als beleg?’’
,,Vriendelijk die agenten, niet te geloven. Wat een service! Een hotel is er niets bij.
Allemaal grááátiss. Ik hoefde ‘geen zent te betááálle!’’

Een maand later rolde de ‘hotelrekening’ op zijn deurmat.
170 Euro voor ‘openbare dronkenschap’.

Over de columnist

Jim Postma

Jim Postma (1948-2019, Rotterdam) was in 2008 mede-oprichter van Rotterdam Vandaag & Morgen en was tot en met zijn overlijden in 2019 hoofdredacteur.

Postma begon in 1965 als journalist bij dagblad De Rotterdammer. Daarna was hij zeven jaar correspondent in  Afrika voor onder meer Radio 1 en 2. Hij werkt de jaren daarna als onderzoeksjournalist bij dagblad Het Vrije Volk. Na die periode maakte hij meerdere televisiedocumentaires. Onder meer 'Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB samen met Paul Stolk welke met 2.4 miljoen kijkers niet alleen veel impact en waardering (cijfer 8,2) oogstte , maar waar ook de antivuurwerkcampagne  ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’.uit voor kwam.

Andere door hem gemaakte TV-documentaires gemaakt in vaak verre buitenlanden zoals Mongolië of Zuid Afrika werden onder meer uitgezonden door zowel Nederlandse als buitenlandse omroepen zoals  BRT en CNN 

in 2008 begon Postma samen met Geert-Jan Laan het papieren weekblad Rotterdam Vandaag & Morgen dat nog in voortgezet werd als het gelijknamige elektronische webmagazine. 

Stappen ze ooit over hun schaduw heen?
22 mrt
Stappen ze ooit over hun schaduw heen?
Haarza(a)kje
09 mrt
Haarza(a)kje
'Ouder uit wie het kind geboren is,' wat is dat?
06 mrt
'Ouder uit wie het kind geboren is,' wat is dat?
Roodkapje voor komende generaties
04 mrt
Roodkapje voor komende generaties
De “maareh-methode” van Den Haag
02 mrt
De “maareh-methode” van Den Haag
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.