Paardenslager (2)

27 februari 2013 door Geert-Jan Laan

De paardenvleesgekte neemt de vorm aan van een kleine tsunami. Natuurlijk is het verwerpelijk wanneer paardenvlees als rundvlees wordt verwerkt en dat niet op de verpakking wordt vermeld.


Paardenvlees is veel goedkoper maar als Rotterdammer doet het mij deugd dat al twintig jaar in Amsterdam in een restaurant paardenbiefstuk als biefstuk van de haas is verkocht.
Ik zou mijn hand er ook niet voor in het vuur durven steken dat zoiets niet ook in Rotterdam is gebeurd. In ieder geval bracht een attente lezer mij op de hoogte dat ook in Rotterdam-Zuid een paardenslager (Wim de Hek) is gevestigd.

Onlangs was ik bij de befaamde slagerij Ooteman aan de Oude Binnenweg in Rotterdam. Hij had net zijn geheel verbouwde slagerij – in deze crisis durven sommige mensen nog wat – in gebruik genomen.
Ik vroeg hem of hij nog paardenvlees had. Met een grijns zei hij: ,,Tot voor kort niet, maar nu weer wel. En het vliegt weg.” Met twee paardenbiefstukken onder de arm vertrok ik naar mijn huidige woonplaats.
En dat is het grappige van deze hysterie. Terwijl in een land als Engeland in de media wordt gedaan alsof de verwerking van paardenvlees ongeveer vergiftigend werkt, in landen waar traditioneel veel paardenvlees werd gegeten vliegt de omzet omhoog. Waarom? Iedereen had wel ouders of grootouders die gaarne een vorkje prikten in een mooie lap paardenvlees.

Ik heb altijd een afkeer gehad van de dogmatische afwijzing van sommige soorten voedsel, waarin onze vegetariërs en erger nog veganisten zich wentelen.
Het zijn, ik moet het toch zeggen, vaak vrouwen die als Stalinisten hun overtuiging aanhangen ook al blijven hun kinderen vaak zieke bleekneusjes die ook op de Vrije School vaak moeten verzuimen.
Ooit heb ik met een aantrekkelijke dame, die dat verhulde door gekleed te zijn in een wanstaltige overal, in een café een meningsverschil gehad toen ik vroeg of zij zonder ideologische bezwaren wel sla kon eten. Zij bevestigde dat. Toen ik zei: ,,Maar heb je die krop sla wel van pijn horen schreeuwen toen hij uit de grond werd getrokken, ” dreigde zij met lichamelijk geweld.

Ruim twintig jaar geleden werd gepredikt dat wanneer je elke dag een ei eet dat desastreuze gevolgen voor je cholesterolgehalte zou hebben. Dat blijkt nu helemaal niet te kloppen.
Het is volgens mij allemaal vrij eenvoudig. Toen onze voorvaderen elke dag op jacht gingen, of later elke dag in de landbouw zware lichamelijke arbeid moesten verrichten hadden zij natuurlijk veel vet en spek nodig. Wanneer je nu elke dag eerst een uur in de file staat en daarna achter je bureau op kantoor zit is die behoefte veel minder.
De gewone Hollandse pot is zo slecht nog niet. Ik heb vandaag voor mijn geliefde een karbonaadje gebakken met aardappelen en spruiten en veel ‘sju’.
De borden waren snel leeg.

Zodra ik in Rotterdam ben neem ik weer een paardenbiefstuk mee.

Over de columnist

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van Rotterdam Vandaag & Morgen en was tot en met 2016 mede-hoofdredacteur.

Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

Afgeschreven
20 apr
Afgeschreven
Vrede aan laars gelapt (+ video)
14 apr
Vrede aan laars gelapt (+ video)
Rancune positief opgepakt
14 apr
Rancune positief opgepakt
Telegrambesteller der PTT
03 apr
Telegrambesteller der PTT
Blind achter het stuur
30 mrt
Blind achter het stuur
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.