De droom van een Kunsthal-directeur
Inmiddels zijn 25 rechercheurs gezet op de spraakmakende schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal. Buit zo'n 100 miljoen euro. Maar de gepikte kunstwerken zijn wereldwijd zo bekend dat ze aan de straatstenen niet te slijten zijn. 'Heren' inbrekers, wat een gemiste kans op een nog veel spectaculairder scenario.
Wat te denken van een schitterend vervolg van de filmserie met Peter Sellers als de beruchte en befaamde 'Inspector Clouseau'. Om de zaak van de gestolen werken op te lossen moeten we dus gaan denken en handelen volgens onze Franse leermeester Clouseau. In de praktijk betekent dit dat iedereen in de omgeving van de Kunsthal verdacht is, tot het tegendeel wordt bewezen.
Zo liep daar vorige week tijdens het jubileumfeest de bekende internationale kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh rond met een kunstzinnige dame. Niets verdachts aan, totdat je ze als inspecteur Clouseau gaat volgen. Dan zie je de collectioneur handgebaren maken bij de schilderijen uit de miljardencollectie van de Triton Foundation. Meteen daarop gaat de betrokken begeleidende dame driftig aantekeningen maken. Zo van: 'Veertig bij zestig'. Of: 'Tachtig bij zeventig'. Uitermate verdacht.
,,Ja, maar,’’ zo werpen kunstkenners onmiddellijk tegen, ,,die Joop van C. is schathemeltje rijk. Die had die zeven werkjes zo kunnen kopen.’’
Terug bij Clouseau: ,,Dan kennen jullie de verzamelaars niet. Die werken waren bij de Foundation niet te koop. En een beetje verzamelaar gaat zelfs een moord niet uit de weg, om te krijgen wat die hebben wil!'’ In deze is dus alleen het motief al bewezen.
En wat te denken van de grote afwezige, Ivo Opstelten, minister van Veiligheid. Tot nu toe had hij eerder als burgemeester de meeste exposities in de Kunsthal geopend. Uitermate verdacht om nu ineens niet van de partij te zijn. Reden voor een onmiddellijk huiszoekingsbevel volgens methode Clouseau!
Maar nu komt de klap op de vuurpijl. Burgemeester Aboutaleb trekt niets vermoedend het rode metershoge gordijn open om de expositie officieel voor geopend te verklaren. En daar opeens, achter het opengetrokken gordijn, hangen de gestolen schilderijen alsof ze nooit zijn weggeweest.
H.H. Inbrekers, wat een gemiste kans!
(De fotomontage is van onze fotograaf Rinus Vuik)