Republiek der Letteren (Die Rheinreise II)

Ik ben voor een republiek omdat ik een democraat ben. Een democraat moet zijn staatshoofd kunnen kiezen 'daar helpt geen moedertje lief aan.''
En dat ik hier Mulisch' licht ironische uitspraak: “Ik ben een groot schrijver, daar helpt geen moedertje lief aan “ (half) citeer, is niet voor niets. Want in onderstaand relaas komt nogal wat Mulisch voor.
Wat het kiezen van het staatshoofd betreft, Troelstra verwoordde het zo : “Erfelijkheid moge een geschikt leidend beginsel opleveren voorpaard – en rundvee stamboeken, voor het bekleden van publieke ambten kan het geen leidraad zijn...”
Principieel is de zaak dus eigenlijk eenvoudig. Maar helaas, de werkelijkheid is anders. De monarchie is in Nederland niet alleen zwaar geworteld in de Grondwet, maar ook nog eens in onze taal.. Tot dat besef ben ik gekomen, toen ik deel uit mocht maken van een speciale manifestatie van de Republiek der Letteren! En dat was, zomer 1984, die Rheinreise.
Dichters uit de landen, waar de rivier de Rijn door stroomt, waren aan boord geïnviteerd van het Rijncruiseschip Deutschland, voor die gelegenheid omgedoopt tot Das Narrenschiff. De reis had als startpunt Bazel, de plaats van het overlijden van Erasmus en als eindpunt: Erasmus' geboorteplaats Rotterdam.
Lees hier het vervolg in de eerder gepubliceerde Die Rheinreise