'The Modernist' aan het Kruisplein: typisch voorbeeld van reactionair bouwen
Na weken hinder voor het verkeer en vooral gebruikers van het openbaar vervoer is het Kruisplein weer open. Kennelijk is de herinrichting in handen gesteld van dezelfde klojo´s die van de Coolsingel zo´n gevaarlijke en onoverzichtelijke toestand hebben gemaakt want de inrichting wekt bij voetgangers, fietsers en vooral automobilisten eenzelfde verwarring. Het is bizar en we zullen er mee moeten leven. Net zoals we niet meer de twee enorme woontorens kunnen tegenhouden die straks het uitzicht vanuit het Oude Westen voorgoed zullen verpesten.
De voorbereidingen – slopen van de bestaande bebouwing – zijn in volle gang. Daar gaan we met zijn allen nog een zware pijp mee roken want het is een typisch voorbeeld van reactionair bouwen en architectuur die in de twintigste eeuw thuishoort en niet in de onze. Niettemin hebben de initiatiefnemers het aangedurfd hun project 'The Modernist' te noemen. Zij zadelen de stad op met gebouwen van het dertien in een dozijn type. De daders zijn werkzaam bij het architectenbureauMVRDV .
Het nieuwe complex krijgt een binnentuin, door de ontwerpers aangeduid als een inpandige groenvoorziening. Dat is, zo beweert men, energiebesparend en goed voor de luchtkwaliteit. Alle gevels zijn van glas. Ook dat kan energiebesparend zijn maar daar geven de bouwers geen enkele informatie over. Wezenlijk want de conclusie kan nu alleen maar zijn dat die binnentuin een soort doekje voor het bloeden is. Rotterdam staat toe dat er in de binnenstad twee nieuwe energie slurpende wolkenkrabbers bij komen.
En dat met een elektriciteitsnet dat de grenzen van zijn capaciteit heeft bereikt, met een klimaatcrisis die steeds dichter bij komt, met een steeds meer haperende leveringszekerheid van energie.
Wij zouden nu al nieuwbouw alleen moeten toestaan als het resultaat volledig energie neutraal is, dat wil zeggen als het gebouw zijn eigen stroom opwekt en niet afhankelijk is van externe leveranciers. Dat maakt de stad ook minder kwetsbaar. In de huidige situatie valt het maatschappelijk leven met een paar goed bestuurde drones op de centrales bij de Maasvlakte of een slimme hack volledig stil te leggen: geen elektriciteit, geen gas, geen stromend water, geen informatie: van de ene dag op de andere terug naar de vroege steentijd.
Dat is te voorkomen door toekomstgericht bouwen. Helaas gebeurt dat niet in een stad met een bestuur dat meer gevaar ziet in bed, bad en brood voor uitgeprocedeerden dan in de werkelijke bedreigingen die op ons af komen.
hanvanderhorst@vandaagenmorgen.nl