Mijn ontmoeting met Carola Schouten
Donderdagavond koos de gemeenteraad voor Carola Schouten als nieuwe burgemeester. Ik heb haar een jaar of elf terug een keer de hand geschud. Dat kwam zo. Op een avond zat ik uit meligheid te tweeten en las een opmerking van dominee Mathijs Haak over Saul en de Amalekieten.
Ik antwoordde: ¨Wat god deed met koning Saul, kan ik niet goedkeuren¨.
¨Hoe zo dat? Wilde de dominee weten. ¨God keerde zich van hem af omdat hij de genocide op de Amalekieten niet voor honderd procent uitvoerde¨. Saul had namelijk de opdracht gekregen dat volk totaal uit te roeien, mannen, vrouwen, kinderen en vee. Maar hij had tegen het goddelijk bevel in de koninklijke familie en de beste runderen gespaard. Dat kwam hem duur te staan, zo kunnen wij in de bijbel lezen. Let ook op de rol van Samuel als een ayatollah Khomeini avant la lettre.
Dat zijn moeizame teksten, gaf Haak toe. Hij ging er over preken. Zondagochtend om half tien in de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk van Bospolder Tussendijken. Welkom.
Daar kon ik niet onderuit. Ik nam die zondagochtend in plaats van uit te slapen de tram naar het Marconiplein want Haaks kerk stond ergens achter het politiebureau.
Het was een eenvoudig gebouw uit de wederopbouwperiode. Ik maakte mij op voor een verblijf van minstens twee uur te midden van de zwarte kousen.
De kerk bleek afgeladen en de gemeente bleek voor een belangrijk deel te bestaan uit modernegeklede jonge paren. Er heerste geen sfeer van verdoemenis maar hoop. Ik kon op de hoek van de laatste rij nog een plekje vinden. Voorin waren mijn tweets over de Amalekieten groot geprojecteerd.
De dienst had een vlot verloop. De kinderen gingen al gauw naar een soort zondagsschool. Er werd een beetje gezongen. Daarna preekte ds. Haak. Hij had het opnieuw over moeilijke teksten en daarna plaatste hij mijn tweets in het teken van geloofstwijfel. ¨In wie herkennen wij christenen ons?¨ vroeg hij zijn gehoor
¨Wij christenen herkennen ons in het afgeranselde vernederde lichaam van Jezus aan het kruis.¨. Hierna ging ds. Haak verder over de burgeroorlog in Syrië. Ik kon mij uitstekend in deze visie op het christendom vinden. Het was eerlijk gezegd niet wat ik verwacht had. Ook duurde de dienst iets minder dan een uur, waarmee deze vrijgemaakte gemeente zich conformeerde aan het advies van paus Franciscus dat een goede eredienst kort maar krachtig is.
Na de dienst was er koffie. Bovendien moest er een ouderling worden gekozen. Ik maakte een praatje met dominee Haak. En toen kwam Carola Schouten naar me toe. Ze was lidmaat bij de Vrijgemaakten. Ze stelde zich voor. Ze gaf mij een hand. Zij vond het leuk, zei ze, dat ik gekomen was.
Ze was toen nog geen minister maar kamerlid voor de ChristenUnie. En ze woonde in de buurt,.
Daar moet ik aan denken nu ze over een maand of drie onze burgemeester zal zijn. Ik kwam haar destijds tegen in een gezelschap dat duidelijk deugde, dat midden in de wereld stond en zich vanuit hun geloof verantwoordelijk voelde voor de maatschappij.
Temidden van deze betrokken mensen, voelde Carola Schouten zich blijkbaar thuis. Volgens mij heeft de raad een goede keuze gemaakt.
Niet zo lang na deze kerkdienst nam ds. Mathijs Haak een beroep aan naar de Dordrecht. Als predikant van de Kandelaarkerk is hij daar om zo te zeggen een markant christen. Hij maakt in woord en geschrift van zijn hart nog steeds geen moordkuil.
God keert zich af van Saul zoals Bing Image creator het zich voorstelt.
Naschrift: dit is de preek die ds. Haak hield over Saul en de Amalekieten. Dat over Syrië vind ik er niet in terug maar ik weet zeker dat hij het daarover had.
hanvanderhorst[at]vandaagenmorgen[dot] nl