De Partij van het Vlees

12 december 2023 • 00:00 door Manuel Kneepkens
De Partij van het Vlees
De vleespartij Foto J Mahnke px

Dit is een wilde, rechts-populistische tijd. Zie Wilders. Zie Baudet. Zie de Boerenmevrouw. Is de rechts-populistisch speelveld door dit edele drietal volledig ‘afgegraasd’ ? Ik dacht het niet.

Hieronder tover ik –Hocus Pocus Pas!- de formule voor een gloednieuwe rechts-populistische partij uit de mouw. Die vast nog wel eens veel stemmen kan gaan trekken ook!  Waarom deze hoogst dubieuze vorm van creativiteit ? Om te laten zien hoe gemakkelijk die zogenaamde Boze Burger c.q. de Bange Burger c.q. Verveelde Burger tot slachtoffer is te maken van een potje demagogie.

Maar eerst iets over Jan Nagel. Toch zo’n beetje de ongewilde (?) vader van het populisme in Nederland. Want zonder hem en zijn partij Leefbaar Nederland immers was de basis voor de ‘onweerstaanbare opkomst’ van ‘Messias’ Pim Fortuyn niet mogelijk geweest. Jan Nagel leerde ik kennen, toen ik nog voorzitter was van de (helaas verdwenen) Coornhertliga, de vereniging tot strafrechthervorming. Het is dan eind jaren zeventig. Hij had toentertijd op zaterdag een veel beluisterd radioprogramma, ‘In de Rooie Haan’.  Daar mocht ik toentertijd geregeld in opdraven. Om commentaar te geven op 'Justitie en criminaliteit' .

Jan Nagel en ik bleken dezelfde hobby hebben. Sommige mensen verzamelen postzegels van voorheen de DDR, anderen bouwen de (uitgebrande) Notre-Dame na met lucifershoutjes, maar Jan en ik koesteren een meer ‘maatschappelijke’ hobby: Wij stichten graag politieke partijen. Bij mij is dat de Stadspartij Rotterdam, die twaalf jaar aanwezig was in de Gemeenteraad van Rotterdam en… de Partij van de Aardbei, de roodgroene netwerk-partij op culinaire grondslag, die helaas (? ) imaginair is gebleven.

Maar ook hobbybroeder Nagel heeft een weinig gelukkige hand gehad met zijn partijen. En dat waren er in zijn geval liefst… vijf.  Het begon met de lokale partij Leefbaar Hilversum. Toen dat een electoraal succes werd,wenste Nagel, gesecondeerd door zanger & Vara-DJ  Henk Westbroek van Leefbaar Utrecht, landelijk door te stoten met Leefbaar Nederland.

Ik heb nog bij het edele duo aan tafel gezeten in Hilversum, namens de Stadspartij  Rotterdam, samen met vertegenwoordigers van andere lokale partijen uit heel het land.

Politiek zou door ons bedreven worden op grond van het BON-principe. Besturen Op Niveau. Lokaal: de lokale partij;  provinciaal: de provinciale partij en landelijk: Leefbaar Nederland

Dus bottom up en niet top down, dit alles in een los-vast federatief verband. Dit dus in tegenstelling met de gevestigde partijen, die landelijke partijen zijn met plaatselijke (in feite ondergeschikte) afdelingen. Het Partij van de Aardbei- concept laat zich hier (enigzins) herkennen (qua vorm, niet naar inhoud!)

Het drama is overbekend. Leefbaar Nederland koos Pim Fortuyn tot lijsttrekker. Hoogste tijd voor mij om bij LN te vertrekken, want Pim kende ik uit mijn tijd bij de Erasmus-universiteit. Een (rechtse) provo, zeker, een(politieke) entertainer zeker...maar iemand, geschikt om het land te besturen? Het enige wat Narcissus werkelijk interesseert is zijn (spiegel)beeld op TV.  Prompt kregen Fortuyn en Nagel ruzie. Was voorspelbaar. Want Haantjes, allebei.

Fortuyn werd Leefbaar Nederland uitgezet en begon voor zichzelf. Lijst Pim Fortuyn  Hoe narcistisch wil je het hebben? En… werd vermoord. De LPF bleek een zootje. Ook met Leefbaar Nederland liep het slecht af. Oók opgeheven als partij.

Jan Nagel troostte zich in 2005 met een nieuwe partij: de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang: de PRDV, toevallig ook de initialen van de beoogd lijsttrekker, misdaadverslaggever Peter .R. de Vries.

Het initiatief bloedde dood omdat Peter R. uit peilingen meende op te maken, dat hij onvoldoende electorale steun zou weten te verwerven. Geen nood. Nog in hetzelfde jaar kwam Jan met OokU!, later omgedoopt tot 50+  (vijftig tinten grijs).

De partij kwam via de provinciale verkiezingen met een zetel in de Eerste Kamer. En vervolgens na de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 in de Tweede Kamer met als lijsttrekker de weinig gelukkig opererende Henk Krol (“ Bij de verkiezingen in Maart worden alle Oudjes krols”… Deze verkiezingsslogan als  vriendendienst, toentertijd gratis door mij aan Nagel aangeboden, werd van de hand gewezen! )

Nagels trouwe hond Maurice De H. voorspelde de partij 50+ een zege van liefst tien zetels bij de verkiezingen van 2016, maar dat viel tegen. Het werden er maar vier. En 50+ is inmiddels ten onder gegaan.

Jan, hoogste tijd voor een nieuwe partij!

Ik doe hieronder daarover een voorstel voor een gloednieuwe rechts-populistische partij, die vast en zeker veel stemmen zal gaan trekken. Mijn voorstel is gebaseerd op de conclusie dat het enige nut wat de partij 50+  had  … dat het afbreuk deed aan het hard core rechtspopulisme , de ernstige ziekte, waaraan vandaag de dag de parlementaire democratie in  Nederland ( en eigenlijk in heel Europa ) lijdt.

50+ snoepte Wilders toentertijd vier zetels af. Dat kan beter. Ik stel voor de Vleespartij! Jan, ik zie je oogjes glimmen. Dit gaat een klapper worden, inderdaad! Hier het concept van het stichtingsmanifest. Dat heb ik alvast voor je geschreven:

Leve de Vleespartij !

'Heden is opgericht de Vleespartij!

Wij, de vleeseters van Nederland, pikken het niet langer dat onze lievelingskost met de dag verdachter wordt gemaakt

Alsof je een misdaad begaat als je van een forse biefstuk houdt! Steeds meer wordt ons het vegetarisme door de strot geduwd ! En zelfs het veganisme!

Ook zien wij met groeiende weerzin de schappen van onze supermarkten almaar meer uitpuilen vandaag de dag van de zgn. vleesvervangers

Wat een onzin. Vlees is niet te vervangen !

Ook moet men ophouden met aan vlees eten allerlei rare aandoeningen toe te schrijven. Daarvoor is geen enkel bewijs! Berucht is inmiddels het puur fake gebleken onderzoek van de Tilburgse hoogleraar psychologie Stapel, dat ‘aantoonde’; dat vleeseters gewelddadiger zijn dan vegetariërs. De uitkomst werd als zoete koek aangenomen.  Het onderzoek bleek gemanipuleerd. Stapel bleek een Hochstapler.

Bovendien was blijkbaar iedereen voor het gemak ook even vergeten dat Adolf Hitler een fervent vegetariër was!  Arisch…arisch …vegetarisch!  Maar ja, de Tweede Wereldoorlog is geen moreel ijkpunt meer vandaag de dag!

Ook moet men ophouden vlees steeds verder weg te moffelen op de schijf van vijf. Heel die criminalisering van vlees moet trouwens ophouden.

Daarom de Vleespartij!

Vleeseters aller landen, verenigt u!'

Dagelijks eet ik drie tot vier soorten vlees. Allereerst omdat ik het lekker vind, natuurlijk. Maar ook uit principe! Vlees moet!  Wiener schnitzels even zo goed als Boeren-, Parma- & Serranoham. Salami. Cervelaat. Boerenmetworst, enz. Ook paardenvlees wordt door mij bepaald niet geschuwd ! Paardenvlees op je bord, dát is pas een duidelijk politiek statement! Speciaal in de Herfst ga ik stevig te keer. Dan laat ik mij de kwarteltjes , de houtduiven, de wilde eenden (denk ook aan de Peking Duck) , de fazanten, e.d. goed smaken. Om maar te zwijgen van ree, hert en vooral wild zwijn. En Kerstmis vier ik op klassieke wijze, namelijk met een met truffel gevulde kalkoen. In de Lente organiseer ik steevast voor mijn vrienden een vleesfestijn , waarbij ik mijn tafelgenoten pleeg te trakteren op ribeye steaks van minstens 400 gram! Niet van dat benauwde!  ‘s Zomers natuurlijk meerdere keren een barbecue. Dat spreekt vanzelf

Voorstel : Voor de stichtingsbijeenkomst van de Vleespartij, Jan, moeten we een heuse braai organiseren.

Zo’n echte Zuid-Afrikaanse braai, waarbij een compleet varken of schaap aan het spit wordt gegaard. Om daarna door de aanwezigen in authentieke Obelix-stijl te worden verorberd. Want wat is er tegen de (culinaire) cultuur van Zuid-Afrika, het land van onze stamverwanten? Niets toch, de apartheid is allang voorbij!

Nog even dit. Die oermannelijke vleesbehoefte van ons stamt uit het tijdperk dat wij mannen de jacht beoefenden, terwijl zij, de vrouwen, zich onledig hielden, met het baren en verzorgen van onze kinderen en met het verzamelen van eetbare planten, vruchten en noten, e.d. Dáár komt dat gruwelijke vegetarisme vandaan.

Helaas voor de vegetariërs, het is nu eenmaal een niet weg te poetsen evolutionair gegeven, dat de mens afstamt van hominiden, die in eerste plaats vleeseters waren en pas in de tweede plaats herbivoren.

Het sprookje dat de mens ooit enkel herbivoor geweest stamt, vermoed ik, uit het aards paradijs. U weet wel, Adam en Eva , die samen één appel aten.              

Een enkele appel! Wat is dat voor idioot consumentengedrag? Volkomen ongeloofwaardig. Genesis, fraai verzonnen, hoor, dat scheppingsverhaal; maar wetenschappelijke waarde heeft het uiteraard niet. De stelling dat de mens ooit enkel  herbivoor is geweest wordt namelijk domweg door de feiten ontkracht. Op de vindplaatsen van de gebeenten van die hominiden, onze voorvaderen, worden steevast resten van prooidieren aangetroffen. Resten die duidelijk sporen dragen van vuur. Er is vlees geroosterd in de oertijd, niet anders dan op de barbecues van nu!

En denken die lieden van Groen Links en de Partij van de Dieren nu werkelijk dat wij, de heffe des volks, minder vlees gaan eten omdat ergens op een achteraf-weiland in de Greidhoek van Friesland een aantal koeien broeikaseffect - veroorzakende scheten laten ? Forget it!  Leve de Vleespartij! Alle dagen Feest = Alle Dagen Vlees!  Stem de Vleespartij! De Partij van het Vlees. Democratischer partij kan niet, want  zijn  wij niet allen Vlees.  Sluit u aan bij de Vleespartij!

Wie zich vandaag nog als lid opgeeft,  wordt verwelkomd met een gratis ambachtelijk vervaardigde rookworst!

Smakelijk!

Maurice De Hond heeft inmiddels gepeild dat de Vleespartij wel 12 á 14 zetels kan halen…!  Daarbij moet uiteraard wel aangetekend  dat de Hond (Canis lupus familiaris ) nu eenmaal van nature een enthousiaste vleeseter is. Dus misschien is hier sprake van een ‘enigszins vertekend’ beeld…

Naschrift:

Bedoelt u soms de Slachtpartij , meneer K?!  Sinds de Eerste Wereldoorlog is dát veruit de belangrijkste partij op aarde! Of het nou de Hutu’s en de Tutsi’s zijn in Ruanda -Burundi of het Kalifaat ISIS in Syrië en Irak. (‘ Lang leve het Kromzwaard! ’ ) er wordt wat afgeslacht op onze planeet ! En dan zwijgen we nog over de Bio-industrie!  Meneer K.,verwijder het concept van de Vleespartij van het internet voor het te laat is!

Over de columnist

Manuel Kneepkens

M.M.M. (Manuel) Kneepkens (Heerlen, 26 februari 1942) is een Nederlands dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog. 

Na het gymnasium op het Bernardinuscollege ging hij in Leiden rechten en criminologie studeren. In 1971 vertrok hij naar de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Daar was hij 23 jaar docent strafrecht en criminologie.

Kunstenaar De Bruijne laat kansen liggen
22 feb
Kunstenaar De Bruijne laat kansen liggen
Nieuw behangetje nodig?
18 feb
Nieuw behangetje nodig?
Kaddisj tegen de Nacht
17 feb
Kaddisj tegen de Nacht
Overdreven NAVO-alarmisme
10 feb
Overdreven NAVO-alarmisme
Slapen in een kunstwerk : Doesburg en van Eesteren hadden het geweldig gevonden
10 feb
Slapen in een kunstwerk : Doesburg en van Eesteren hadden het geweldig gevonden
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.