Rotterdamse Ritjes (1)

Omdat we elkaar al heel lang kennen hadden Mieke en ik wat te vieren. “Laten we met een ontbijtje bij Louise aan de Veerhaven beginnen”, stelde ik voor. Op de fiets verlieten we onze woning aan de Mathenesserlaan.
Via de G.J. de Jonghweg naar het Park aan de Maas. Wat is die straat veranderd in een prachtige groene plek. In het verleden cruisden daar mannen in ontelbare rondjes, op zoek naar goedkope seks.
Toen we langs Parquit in het Park reden veranderden we ons plan en streken daar neer voor een ontbijt in de zon. Te midden van opvallend veel kinderen en honden. Een ideale veilige plek. Het overvloedige ontbijt was heerlijk en wat begon als een ontbijt liep uit op een fantastische zes uur durende fietstocht, die rond de achttien kilometer besloeg.
Mieke wilde graag langs de Maas fietsen. Of is het de Rijn? Dat krijg je als rivieren in een trechter eindigen. We begonnen bij de oprit van de Erasmusburg waar al die vlaggen gebroederlijk naast elkaar wapperen. Vanaf daar kun je beneden langs het water helemaal doorrijden tot de watertoren bij de Esch. Bij de feesttent de Maaskantine, die pas om 4 uur opengaat, en Roeivereniging Nautilus, konden we niet verder. Daar zie je goed hoe de bochten in de Maas optisch bedrog veroorzaken. Het lijkt net of de Euromast en delen van het centrum op de andere oever liggen.
In de verte zagen we twee gebouwen met groenblauwe daken boven het silhouet van de stad uitsteken. Het eerste gebouw lag bij de Centrale Bieb, in de buurt van Het Potlood. Dat was vrij makkelijk te traceren. Naar het meer naar rechts gelegen tweede gebouw blijven we nog op zoek. Toen een watertaxi bij de Maaskantine stopte, ontdekten we dat je ook met je fiets op de taxi kan. Mieke bedacht gelijk een plan voor een volgende rit.
Van daar per taxi naar de Piekstraat en dan verder door Zuid fietsen.
Ons volgende doel was Crooswijk. We reden er heen langs het Excelsior stadion, dat niet meer de naam Woudestein draagt maar van Donge & de Roo, langs het Arboretum via de Vijverlaan, de Oudedijk en de Kralingse Plas. Aan de Oudedijk vond Mieke in de kringloopwinkel Nieuwe Hoop een boek van Anton Valens, een van onze favoriete, helaas in 2021 overleden, auteurs.
Titel: Het compostcirculatieplan.
Bij de algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan ontwaarden we een indrukwekkend – waarschijnlijk Ghanees - ritueel. We zagen door het hek tussen de groep rouwenden zes mannen met een witte doodskist dansen. Ja, zo kan je ook bij het einde van je leven stilstaan. Het was om te huilen. En dat deden we ook.
Wat verderop aan de Kerkhoflaan waren Derk Jan Wooldrik en zijn vrouw Marieke van het populaire restaurant Marseille aan de West-Kruiskade volop bezig met een nieuw project. Bar Alaska heet het. Met zicht op de Rotte gaat de bar eind augustus open en je kan er dan drinken en eten. Bovenaan het menu staan de gehaktballen van slagerij Haak. Het zou wel eens een nieuwe hot spot kunnen worden van mensen uit oud en Nieuw Crooswijk en ver daarbuiten.
Dichter Rien Vroegindeweij woont daar nu ook.
‘Er liep een charmeur in de Paradijslaan
Die zag een madame bij een kar met ijs staan
Hij liep er naar toe
En zei Madame, permettez-vous,
Als u het leuk vindt kom ik er effe bij staan.’
Mieke komt oorspronkelijk uit de Schuttersstraat. Voor haar geboortehuis ontmoetten wij een man uit India die zei dat hij daar nu met plezier woont, dat zijn vrouw 6 maanden zwanger is en hij naar werk zoekt.
De volgende halte was ijssalon Koen in het Zwaanshals. Daar namen we een portie citroenijs met slagroom in zo’n mooi ouderwets metalen bakje op een dunne poot.
De meeste indruk tijdens onze tocht maakte een plek in de Zomerhofbuurt. Daar staan vlakbij elkaar een oud geel treinstel met de woorden Gare du Nord, een inham vol graffiti, Mevrouw Fokplein genaamd. Er lijkt daar van alles en nog wat te worden gedeald, zowel in auto’s als dope.
Ook wilden we nog weten wat er met het bijzondere, kortgeleden gesloten restaurant van Richard en Angelique, SANS FROU FROU in de Proveniersstraat, gebeurt. We moesten lachen om de tekst op het raam: ANS. De rest van de letters waren weggevaagd.
Daarna via de tunnel onder het station, de Graaf Florisstraat en de grote houten appels van Kees Franse langs de Heemraadssingel op huis aan.
Wat is Rotterdam toch bijzonder.
Meer Rotterdamse ritjes komen eraan, het enige wat je nodig hebt is een fiets of stevige wandelschoenen en genoeg tijd voor toevallige ontmoetingen en praatjes pot.
De route: Middelland, Mathenesserlaan, naar G.J. de Jonghweg, naar het park aan de Maas, Parklaan, naar Vasteland, naar oprit Erasmusbrug en vanaf hier het fietspad beneden langs de Maas tot de Engh, naar Oostzeedijk beneden, Vijverlaan, naar Oudedijk, naar Kralingse Plas, naar Crooswijk, Paradijslaan,
Kerkhoflaan, langs de Rotte naar het Zwaanshals, Noordplein, naar het Zomerhofkwartier, Almondestraat, naar Proveniersstraat, naar tunnel onder
Rotterdam C.S., Weena, naar Graaf Florisstraat, Heemraadssingel, Middelland.
Foto's: M. van der Linden