Knalroze Stadspodium
Toen ik op Twitter de roze trapbeelden op het Nieuwe Instituut van RTV Rijnmond journalistieke collega Jacco van Giessen voorbij zag komen, reageerde ik meteen met ‘leuke trap voor prinsesjes en de gay gemeenschap’. Ik krijg die letterkast voor allerlei soorten genders namelijk slecht in mijn hoofd, omdat het wat mij betreft altijd om De Mens en De Liefde gaat in welke verschijningsvorm dan ook. Het initiatief voor het knalroze stadspodium is echter van architectonische aard en door het Nieuwe Instituut genomen. Het architectenbureau MVRDV ontwierp de roze buitentrap die Het Podium heet. Bezoekers kunnen deze buitentrap tot 17 augustus beklimmen.
Voor wie dacht dat de buitentrap ook een soort ondersteuning is voor de gay gemeenschap heeft het mis. Het Podium biedt in juni vooral plaats aan festivals in het kader van Rotterdam Architectuur Maand. Het persbericht van het Nieuwe Instituut meldt dat belangstellenden in juli en augustus het roze podium kunnen bezoeken. Het Podium kan verder ruimte bieden voor een jazzconcert of yogales met uitzicht op de stad.
Mooi initiatief dus, maar denkend aan de column van Kees Vrijdag in Gay Rotterdam zou de installatie toch ook plaats kunnen bieden aan een mooie manifestatie van de zogenoemde LGBT gemeenschap. Volgens Vrijdag is het tijd dat ‘stagnatie in acceptatie’ van deze verscheidenheid aan mensen gekeerd dient te worden. Lees er zijn hele column erop na op https://gayrotterdam.nl/nl/nieuws/item/813-de-column-van-vrijdag-nummer-13
Er blijkt een jaarlijkse ranglijst te bestaan van EU landen waar de LGBT-rechten al dan nauwelijks worden gerespecteerd. Deze wordt uitgegeven door ILGA World – the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association. Dat is een wereldwijde federatie van ruim 1.700 organisaties uit 160 landen en gebieden waar acties worden gevoerd voor mensenrechten van deze diverse populatie. En wat blijkt? Nederland blijkt op die ranglijst van de 10e naar de 13de plaats gezakt te zijn. https://rainbow-europe.org geeft meer gedetailleerde informatie.
Een mens kan kennisnemen van maatschappelijke ontwikkelingen die we ooit bestempelden als homohaat. De geschiedenis heeft geleerd waar geen tegenwicht bieden toe leidt. Ik heb het virtuele stempeltje ‘hetero’ opgespeld gekregen bij mijn geboorte en houd van mannen en zeker van mijn helaas overleden man Jaap. Verder is er wat mij betreft geen onderscheid in de liefde en geaardheid. Aldus vind ik het ronduit achterlijk dat het nieuws moet zijn als voetballers uiteindelijk ‘uit de kast’ durven te komen, dat de Roze Kameraden van Feyenoord te maken hebben met bedreigingen, en dat hand in hand lopen met iemand met dezelfde geaardheid een soort vrijbrief blijkt te zijn om zo’n stel in elkaar te slaan.
Kees Vrijdag stelt een positieve actie voor in zijn onlangs verschenen column onder de noemer ‘AA = Acceptatie Award’.
Hij schrijft: “Met mooie woorden alleen komen we er niet. Daarom stel ik een prijs/geldbedrag beschikbaar voor het leukste idee, de meest succesvolle klas of de meest bevlogen vrijwilliger die bijdraagt aan acceptatie van lhbtqia’ers in Rotterdam. Wat mij betreft gaat het daarbij om alle vormen van onderwijs: basis, voortgezet maar ook volwasseneneducatie. Want daar is ook een wereld te winnen. De jury bestaat uit drie personen: de voorzitter van het COC Rotterdam, ikzelf en de derde persoon ga ik persoonlijk benaderen, want ik heb ook nog een idee voor een betere naam dan ‘Acceptatie Award'. En daar heeft het derde bestuurslid een ‘say’ in. Voor de uitreiking nodigen we de nieuwe (oude?) wethouder Onderwijs uit. Wanneer? Vrijdag 13 januari 2023 lijkt mij een hele goede datum.”
En daarmee ben ik het van harte eens.