zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Arnon Grunberg 4 mei Grote Kerk Uitzending NOS. Screenshot via Youtube
21
mei

Woorden op goudschaaltje

Begrijpend lezen, luisteren en kijken blijkt een kunst op zich. Dat is ondermeer gebleken uit de lezing die Arnon Grunberg op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam hield. De zogenoemde reaguurders op sociale media begrepen tenminste deze uitspraak van de schrijver niet: “Als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij”. Over misinterpretatie van het gesproken woord gesproken! Zoveel is duidelijk: het gesproken en het geschreven woord moet op een goudschaaltje gewogen worden.

En dan nog kan het misgaan. Het dagblad Trouw voelde zich genoodzaakt om een correctie te plaatsen over een voor publicatie geautoriseerd artikel. Na plaatsing daarvan kwam de geïnterviewde historicus terug op zijn bewering dat hem bij zijn promotie ‘fascist’ is toegeroepen.

Het kan nog ingewikkelder. Een artikel kan na autorisatie goedgekeurd zijn voor publicatie, totdat de geïnterviewde denkt dat hij liever iets anders onder de aandacht had willen brengen.  En dan hebben we het niet eens over verhullend taalgebruik of verandering van inzicht van politici, beleidsmakers en topmanagers in diverse sectoren. Neem alleen maar de visie op het dragen van mondkapjes. Deze varieert van het predicaat ‘schijnveiligheid’ tot in het OV verplichte bescherming van mond en neus.

Hallo, bent u daar nog?

Uit deze voorbeelden blijkt hopelijk dat er journalisten bestaan die zorgvuldig willen berichten, maar dan nog de plank mis kunnen slaan. Het is te gemakkelijk om ze dan als brengers van nepnieuws af te schilderen op sociale media, of ze op persconferenties uit te kafferen zoals een zelfbenoemde wereldleider in de VS bij herhaling doet. Hij is in ieder geval kampioen Nepnieuws. Zijn woorden moeten zeker op een goudschaaltje worden gewogen.

Lezing van schrijver Arnon Grunberg.

Deel dit bericht met je vrienden!