donderdag 21 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Rutte met de gewraakte uitspraak op NPO2. Foto RG
25
sep

Rutte en de sociale media

(door Janny Kok)

Dat was even schrikken! Ineens kwam een getergde minister-president Rutte op camera na de zoveelste schending van RIVM coronaregelgeving. Feyenoordsupporters en die van andere voetbalclubs moeten ‘gewoon je bek houden als je daar (in het stadion) zit’. Het is dan ook niet zo vreemd dat de commentaren van reaguurders niet van de lucht waren.

'Nou ja zeg , wat een keiharde uitspraak! Minister President onwaardig!' was nog beschaafd, maar kennelijk gaf zijn uitspraak aanleiding de politicus van alles en nog wat toe te wensen. ‘Moet kunnen’ zeker.

Wat dat betreft blijken de fatsoensnormen nogal te schuiven. Laten we beginnen met het verschil in taalgebruik in de Nederlandse volksvertegenwoordiging en die in Engeland. Waar het in de Tweede Kamer in voorkomende gevallen een potje ordinair ‘woord-worstelen’ is, klinkt het in de House of Commons op het eerste gehoor beschaafder. Maar pas op, ook daar maken de politici elkaar verbaal ongeveer af.

Doch aan de overkant van het Kanaal is er in ieder geval nog sprake van zelfspot en worden lezers van online publicaties en kijkers van diverse series nog gewaarschuwd voor grof taalgebruik. Daardoor kunnen ze zich voorbereiden op het ergste van het ergste.

Dat was in Nederland in de jaren '90 en begin jaren 2000 wel andere koek. Wie nu op YouTube naar de humoristische serie Toen Was Geluk Heel Gewoon kijkt, moet het opvallen hoeveel kwalificaties er voorbij komen die nu als vrouwonvriendelijk, kruiperig gedrag en list en bedrog worden ervaren

De vraag is of er ooit kritiek is geleverd op discriminerende teksten in deze destijds populaire serie. Het is voor de liefhebbers op zich genieten van de scherpe dialogen die Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier destijds voor de serie schreven, maar af en toe bekruipt een mens de vraag of de schrijvers/acteurs daarmee nu zouden zijn weggekomen.

Desondanks zijn mensen die geschokt zijn over bepaalde uitlatingen, vaak dezelfden die sociale media gebruiken als open riool voor vuile taal. En wat te denken van de Rotterdamse politie app, waarin brave dienders zich discriminerend hebben uitgelaten ten aanzien van medestadsbewoners. Heeft iemand er trouwens ooit bij stil gestaan dat politiemensen zelf door uitlatingen van het zogenaamde fatsoenlijke publiek zo getergd geraakt kunnen zijn dat hun eigen gewoon fatsoen daar onder geleden heeft?

Natuurlijk slaan discriminerende, racistische en anderszins kwetsende opmerkingen nergens op. “Sorry” is dan wel het minste om te zeggen. En dat mogen vuilbekkende fatsoensrakkers op sociale media ook wel eens zeggen, wanneer ze weer hun mond opentrekken tegen,bijvoorbeeld, de minister-president van dit land.

Deel dit bericht met je vrienden!