dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Wachten op prik Bld V&M via NOS jeugdjournaal
04
dec

Verkeerde zuinigheid

Tijdens de kabinetten Rutte I en Rutte II is de gezondheidszorg onderworpen aan iets wat lijkt op het just in time principe. Houd zo weinig mogelijk voorraad aan want opslaan kost klauwen met geld. Zorg dat je steeds net genoeg in huis hebt om aan de vraag te voldoen. Niet meer. Gebruik slimme oplossingen om het zó te krijgen en te houden.

Slimme software, slimme oplossingen, slimme plannen, als je het bijvoeglijk naamwoord ¨slim¨ hoort uit de mond van managers bij overheid of politiek, dan weet je dat er een clusterfuck zit aan te komen. De slimheid is namelijk nooit bestand tegen onverwachte ontwikkelingen. Het meest spectaculaire voorbeeld is het feit dat de ziekenhuizen overal de naden zien springen nu  er een paar honderd extra IC-patiënten bij komen. Personeel en bedden zijn in het vorige decennium afgestoten omdat ze te lang renteloos stonden. Nu moet je miljarden en nog eens miljarden spenderen alleen om de hele samenleving deels op slot te draaien.

Nu zou je denken: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Nee hoor, zo werkt het niet in dit land met zijn nieuwe eeuw van verval. De Rotterdamse GGD functioneert nog steeds volgens dit just in time principe. Toen de bulk van de burgers zich hadden laten inenten. werden vaccinatiehallen leeggehaald en het personeel – inmiddels zeer geroutineerd en effectief – op straat gezet.

Nu we gaan boosteren, moeten die hallen weer worden ingericht en het personeel opnieuw in dienst genomen. Dat kost tijd die we niet hebben, maar het is blijkbaar niet anders. Het is voorstelbaar dat heel wat voormalige medewerkers in de prikstraten nu de vinger opsteken naar een GGD die ze blijkbaar als weggooimateriaal beschouwt net als die plastic handschoentjes of mondkapjes van de drogist.

Niks leren van je ervaringen. Vooral niks leren. Volgens de oude patronen voortgaan.

Deel dit bericht met je vrienden!

Han van der Horst

Han van der Horst

Han van der Horst werkte van 1978 tot 2012 bij de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Hij was een aantal jaren boekbespreker bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Van der Horst is voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. Zijn boeken over geschiedenis zijn geschreven voor een breed publiek en worden uitgegeven door onder andere het Schiedamse Scriptum (bekend van Snoecks), Prometheus of Polak & Van Gennep. Hij was ook vaste radiocolumnist bij Radio Rijnmond (2011-2015). Sinds januari 2016 is hij radiocolumnist bij het radioprogramma De Late Avond.

Overzicht columns