vrijdag 22 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

26
aug

Vasthouden kan dodelijk zijn

De politie heeft bij het arresteren van een verdachte diverse manieren om een persoon tegen de grond te werken. Moeilijk omdat het naar de grond werken alleen gebeurt bij mensen die dat absoluut niet toelaten en met alles want in hen zit tegenwerken.

Als iemand geboeid op de grond ligt is het gevaar geweken, tenminste als het arresteren door professionals wordt gedaan. Een nekklem kan en mag niet te lang worden vastgehouden. Dat wordt duidelijk als we de judoterm gebruiken: een verwurging. Een tegenstander wordt door middel van het afsluiten van de luchttoevoer gedwongen zich gewonnen te geven. Iedere judoka weet hoe dat moet: door het geven van twee of meerdere tikjes. Dat betekent: ik geef het op je hebt gewonnen en direct wordt de afgesloten luchtpijp weer ontsloten.

Er is echter nog een manier om de tegenstander door middel van het afsluiten van de luchttoevoer te verwurgen. Zorg ervoor dat hij zijn middenrif niet kan gebruiken om te ademen. De meest gebruikelijke manier om dat te doen is met jouw borst op de borst van de tegenstander drukken op het moment dat hij uitademt. Je voorkomst gewoon dat hij zijn longen weer vol kan zuigen zonder je handen te gebruiken.

De beschreven situatie komt niet veel voor, maar kan na het aanzetten van de eerste houdgreep (kesa katame) – die dertig seconden moet worden volgehouden – tot snelle overgave leiden.

Anton Geesink werd met deze houdgreep in 1964 olympisch kampioen; zonder de verwurging overigens, omdat het breken van de houdgreep door omkieperen voor een geoefende tegenstander makkelijker wordt als de verwurging wordt geprobeerd.

Kern van de zaak is dus dat op de borst drukken verwurgend werkt en dus de dood kan veroorzaken. Alle judoka, worstelaars en politieagenten moeten hiervan weten.

Op het nieuws is diverse malen getoond dat publiek de politie helpt bij het arresteren van een verdachte. De helpers worden zelfs door de politie bedankt, evenals de man die in Rotterdam Noord een dronken schaderijder uit de auto trok. De politie zegt dan ook grijp in maar wacht daarna op ons. Ik denk dat het zo gegaan is in Assen. Alleen……… zitten op iemand voorkomt dat hij kan ademen. Het feit dat de politie de vijf verdachten vrij heeft gelaten pleit voor een helaas noodlottige gang van zaken. Maar wat als één van de vijf een geoefend judoka is? Is er dan nog sprake van een ongeluk? De toekomst zal het leren.

Op een niet nader te noemen met belastinggeld onderhouden linkse propaganda site wist iemand het al. Een lynch mob in Assen en iedereen behalve de auteur zelf was te laf om dat te zien. Ach ja, ieder woord erover is er één te veel.

Deel dit bericht met je vrienden!

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen (Rotterdam,1947) studeerde biologie en geschiedenis en was 32 jaar leraar in het voortgezet onderwijs. Hij is medeoprichter van Leefbaar Rotterdam en was van 2011 tot 2015 lid van de Eerste Kamer. Hij is sinds 2017 lid van FvD. Vanaf 2016 schrijft hij columns voor RV&M.

Overzicht columns