donderdag 13 augustus 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

15
jul

Triest antwoord aan Vuilnisbelt 010


Niet alleen Rotterdam, ook een aantal randgemeenten krijgen volgend jaar nieuwe vuilniscontainers. Ze geven lichtsignalen, groen als ze nog ruimte zat hebben, bij oranje zijn ze bijna vol. En bij rood kan er niets meer bij. De vuilnisbobo’s hopen dat de burger een andere container gaat zoeken als hij van een afstand al het rode licht ziet. Of zijn afval weer mee naar huis neemt. Bovendien, zo juicht het AD, komen op die manier zeventig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.


Dit is een triest en beledigend antwoord aan de ondertekenaars van de petitie Vuilnisbelt010, die is gestart door Delfhavenaar Jaap Stronk. Hij stelt vast dat in zijn wijk de containers te vaak overvol zijn. Dan is het geen wonder als burgers overgaan tot wat in het ambtelijk jargon heet de zonde van de ‘naastplaatsing’.

Rotterdammers betalen meer dan driehonderd euro per jaar voor het ophalen en afvoeren van vuilnis. Voor dat geld moet het gewoon in orde zijn. Het is aan de de gemeente om containers tijdig te legen. Je zou bijvoorbeeld heel misschien een klein beetje op het idee kunnen komen om in zo’n container geen lichtjes te zetten maar een meetinstrumentje dat dan bij de gemeente een alarmsignaal afgeeft. Dan kan de vuilniswagen hem komen legen voordat de zakken eruit puilen. Elke overvolle container is de verantwoordelijkheid van de gemeente. En voor de rest niks. Je kunt je er dan niet van afmaken met een rood lampje zodat de burger al van verre ziet dat er opnieuw is gefaald bij het leveren van een basisdienst aan de bevolking.

Deel dit bericht met je vrienden!

Han van der Horst

Han van der Horst

Han van der Horst werkte van 1978 tot 2012 bij de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Hij was een aantal jaren boekbespreker bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Van der Horst is voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. Zijn boeken over geschiedenis zijn geschreven voor een breed publiek en worden uitgegeven door onder andere het Schiedamse Scriptum (bekend van Snoecks), Prometheus of Polak & Van Gennep. Hij was ook vaste radiocolumnist bij Radio Rijnmond (2011-2015). Sinds januari 2016 is hij radiocolumnist bij het radioprogramma De Late Avond.

Overzicht columns