maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Nieuw digitaal 'fastfood': datacenters Foto Florian Hirzinger cco
20
feb

Succesvol vechten tegen de bierkaai

“Yes We Can Do it All”. Deze juichkreet komt van Greenpeace Nederland die onlangs trots meldde dat er na twintig jaar lobbyen eind 2022 statiegeld voor blikjes wordt ingevoerd: “Sinds 2001 houden bedrijven de invoer van statiegeld tegen. Meer dan 33.000 mensen en honderden gemeenten en organisaties van de Statiegeldalliantie brengen daar nu verandering in.” Dat kan grote positieve gevolgen hebben voor het milieu, want tot nog toe verdwijnen er jaarlijks ongeveer 150 miljoen blikjes ergens op straat en in de natuur. Het is maar een voorbeeld van de enigszins gebroken macht van multinationals. Om dat voor elkaar te krijgen is wel taaie volharding nodig.

Deze blijkt nodig op velerlei gebieden. Neem de macht van grote supermarktketens die liever de eigen winstmarges vergroten dan een goede prijs bieden voor de producten die boeren leveren. Techniekfilosofe Martijntje Smits schreef onlangs in Trouw dat achter een façade van goedkoop gemaksvoedsel een grimmig productiesysteem schuil gaat, waarvan vooral een economische elite profiteert. “Lage voedselprijzen verhullen de kosten van vervuiling, ecologische exploitatie, armoede en obesitas”, concludeert ze.

De macht van wat we vroeger ‘het grootkapitaal’ noemden vindt zeker zijn weerslag in supermarkten. Het blijft vooralsnog een raadsel waarom er bijvoorbeeld in Franse supermarkten streekproducten te koop zijn en het aanbod van biologische levensmiddelen veel groter is dan in dit land. Is het een kwestie van grip houden op het eigen verdienmodel van de AH’s, Lidl’s, Aldi’s en soortgelijken in deze wereld?

Martijntje Smits wijst intussen nog op een ander verdienmodel; dat van de wereldspelers zoals Google en Microsoft. Zij kopen vaak  vruchtbare landbouwgrond p om daarop datacentra  te bouwen waarop databedrijven hun clouddiensten en sites kunnen laten draaien. De in Nederland gevestigde datacentra slokten in 2019 al 1,3GW aan elektrisch vermogen op.

Gelukkig zijn er de spreekwoordelijke luizen in de pels. Een daarvan is het groepje IT’ers bij XS4All dat het niet pikte dat ‘moeder’ KPN het gedachtengoed – behoud en bescherming van privacy -  inruilde voor een winstgevende efficiencyslag. Zelfs de merknaam moest maar verdwijnen. Dat is voorlopig niet gelukt, maar verder kon de groep geen zaken met KPN doen om XS4All als zelfstandige entiteit onder de KPN paraplu te laten voortbestaan. En dus richten de groepsleden ongeveer twee jaar geleden hun eigen serviceprovider Freedom.nl op. Het nodige startkapitaal kregen ze binnen twee dagen via publieksfondsenwerving al binnen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de almachtige Shell die als grote vervuiler in Nigeria tientallen jaren zijn gang kon gaan door lekkende oliepijpleidingen niet te dichten of lekkages te voorkomen. De Nederlandse rechter oordeelde eind januari jl. dat Shell drie van de vier boeren een schadevergoeding moet betalen. Dat gebeurde na een al ongeveer acht jaar lopende rechtsprocedure. De zaak voor een schadevergoeding van de vierde boer loopt nog.

Zoveel is duidelijk: het heeft zin om te blijven vechten tegen onrechtvaardigheid in welke vorm dan ook. Moedig Voorwaarts dus.

Deel dit bericht met je vrienden!