zaterdag 4 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Woonflat Wijnhaven
21
okt

Stapelen, en opnieuw stapelen

Wethouder Bas Kurvers (VVD) heeft vergaande plannen bekendgemaakt voor nieuwe hoogbouw in Rotterdam. Deze plannen gaan weer hoger dan de huidige maximale hoogte van 200 meter. Het ligt in de bedoeling richting 250 meter te gaan. Hoger dus dan de 215 meter die de in aanbouw zijnde toren aan de Zalmhaven gaat worden en daarmee de hoogste toren van Nederland.

De bestaande hoogbouw zones worden uitgebreid met Pompenburg bij het Hofplein en op Zuid met de omgeving van de Rijnhaven. Ook komen er drie nieuwe gebieden voor hoogbouw tot 150 meter. Dat zijn de openbaar vervoersknooppunten Feyenoord City, Hart van Zuid en de Alexander knoop in Rotterdam Oost.

De gemeenteraad moet nog goedkeuring geven, maar wethouder Kurvers heeft eerder duidelijk gemaakt dat bouwen boven de 300 meter op de slappe Rotterdamse kleigrond technisch te veel problemen zal geven.

In 2040 zullen er in Rotterdam 50.000 woningen op deze manier gebouwd moeten worden.

Ik ben benieuwd hoe en op welke manier de wethouder vorm gaat geven aan wat hij noemt ‘een verplicht levendig straatbeeld op de begane grond’. Het nadeel van veel nieuwe hoogbouw is een ontzettend saai en weinig inspirerend straatbeeld op de onderste verdiepingen. Dan is de hoogte ook niet zo belangrijk meer. Zelf weet ik nog dat ik, toen ik in 1959 als 16-jarige liftboy met de ss Nieuw Amsterdam in New York arriveerde, na enkele dagen nekkramp kreeg van het staren naar al die hoge gebouwen. In Rotterdam was het Witte Huis zo ongeveer het hoogste gebouw. Dat was zo'n beetje de maat der dingen. De tweede en de derde keer was je het al gewend. Jazz-clubs, jazzplaten, ijskoude cola, stampendvolle winkels en een ongekende welvaart pakte ons met boter en suiker in.

Terugkijkend hebben die Yanks het al die tijd best aardig gedaan. Tot..... Trump? Of ook daarna.....

Deel dit bericht met je vrienden!

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.