vrijdag 6 augustus 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Bld. Sophie Gengembre Anderson cco
18
jun

Smeer maar in je haar!

Heeft u er wel eens op gelet hoeveel haarproducten er in een gemiddelde drogisterij staan? Dat is toch al gauw een 3 meter schap. En dat is omgerekend (meestal) 3x5 planken van 1 meter, dus 15(!) meter aan spul om in je haar te smeren!

“Wat zijn dat dan voor producten?” hoor ik u vragen. Nou, daar komen ze: gel, haarlak, mousse, ‘paste’, wax, crème, ‘glue’ en in sommige winkels ook nog de ouderwetse haarversteviger. Ja, dat is nogal wat, hè! En het wordt ook allemaal verkocht. Dus we smeren met z’n allen liters zooi in ons haar op jaarbasis! Schrijver dezes idem dito…

Sinds een half jaar heb ik namelijk krullen, en niet zó maar krullen; nee, ben nèt een cherubijntje, met van dat engelenhaar! Van die halfbakken pijpenkrullen heb ik gekregen. Ik snapte er zelf niets van hoe het kwam, tot ik een kapster in de winkel kreeg die het opmerkte. Op mijn vraag hoe het kon gebeuren zei ze:”Sommige vrouwen krijgen tijdens de overgang het haar wat ze als kind hadden.”. En dat klopt: had als kind een krullenkopje, en uw columnist zit vréselijk in de overgang!

Maar wat een werk heb je er aan! Kon ik tot een half jaar geleden mijn haar gewoon in een strakke knot gooien voor mijn werk, nu kom ik er met geen hark meer doorheen! Dus dat is elke werkdag het zootje bij elkaar rapen, en zo goed en zo kwaad als het kan een stuk of 7 steekspelden er in zetten, met hier en daar een losse krul.

Om nog maar niet te spreken van alle producten die ik tegenwoordig gebruik om mijn kapsel er nog enigszins acceptabel uit te laten zien! Speciale krullenshampoo- en conditioner, mousse, gel, crème en een zogenaamde krullenbooster. Kost me elke maand een vermogen! Het is maar goed dat er vaak een 1+1 actie is, anders moest ik er een baan bij nemen om al die zooi te kunnen financieren! En dan nòg ziet het er soms uit of de föhn ontploft is: één koperblonde wirwar…

Heb ik het nog geen eens gehad over de afdeling haarverf: dat is een hoofdstuk apart. Hoe vaak dat niet misgaat! Wat ik door de jaren heen niet voorbij heb zien komen! Geel, groen, roze en lila haar: typisch een mislukte ontkleuring. Heb wat vrouwen in de winkel gehad met een hoofddoekje of pet bij 25 graden! En dan mag ìk dat weer oplossen! Dat kost vaak heel wat denk-en-belwerk.

Heb je ook nog de mensen met haaruitval. Dat is soms écht een probleem! Als het jongere mannen betreft: die zitten er meestal niet zo mee: die halen gewoon de tondeuse eroverheen en vinden het allemaal wel best. Het staat ze trouwens negen van de tien keer hartstikke goed! Maar vrouwen zitten er vaak wèl mee! En mannen op leeftijd die normaal gesproken altijd een lekkere kop haar hadden. Ook daar zijn gelukkig producten voor in de handel. Met als hoofdingrediënt cafeïne. Dan zoú je zeggen: zet een lekker straf bakkie en knal dat in je haar! Maar neen, zó werkt het niet dames en heren! Dat spul moet verwerkt worden in drie soorten shampoo en een speciale tonic. Er moeten natuurlijk wel meters gevuld worden, hè. Die multinationals zijn ècht niet gek!

Zelf ben ik blij dat er haarverf bestaat: uw ‘columnist’ wordt namelijk grijs. Wat zeg ik: ik word WIT! Nu vind ik wit haar prachtig, maar wèl bij een ander! Ik bedoel maar: neem nu Marco Bakker; die heeft toch een práchtige kop, mèt wit haar! Maar ja, dàt is een man, en ook compleet wit; ìk ben nèt Pepé le Pew, dat stripfiguurtje. Met zo’n witte streep over mijn hoofd. Kijk, en dáár voel ik me nu nog nèt te jong voor! Dus een standbeeld voor de man of vrouw die de haarverf heeft uitgevonden! Maak er ook gretig gebruik van mag ik wel zeggen. Elke maand verf ik mijn haar, want het groeit nogal snel. Krijg je van die lelijke uitgroei. Dat was tot voor kort ‘not done’, nu juist hip. Maar aangezien ik niet met de heersende mode mee wil doen, komt er bij mij juist geen uitgroei.

En heeft u wel eens gelet op de reclames voor al die haarprodukten? Nee? Zou u eens moeten doen: je ligt in een scheur kan ik u vertellen! Vooral die van Andrélon zijn geweldig! De bedenker daar van mogen ze wat mij betreft dík betalen. Frappant ook dat mijn klanten juist díe reclames onthouden.

Weet u nog van vroeger, de Brylcream? Dat spul wordt nog steeds verkocht. Ik moest bijna 30 jaar geleden precies de samenstelling ervan op kunnen noemen, kún je nagaan hoe oud ik ben! En Brillantine, mèt en zonder alcohol! Whaaaa! Als je een vetkuif wilde hebben moest je die zonder alcohol gebruiken: de regen liep er zó af, haha! Sorry, liet me even gaan, maar het is zó leuk om eens in het verleden te duiken.

Maar nu, met de EK, moet ik er als de gesmeerde bliksem voor zorgen dat er oranje haarspray komt. Want je weet maar nooit: straks halen ‘we’ de finale en dan kun je als de betere drogisterij toch niet zonder oranje haarspray zitten?

Dat zou een regelrechte ramp zijn!

Reacties naar contact@vandaagenmorgen.nl  o.v.v. Haar  

Deel dit bericht met je vrienden!