zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Benthuizerstraat-Bergweg rond 1920 Achter de tram ligt Transvalia. Foto Stadsarchief
15
aug

Er mag niets vastlopen

De Benthuizerstraat was vroeger een flaneergebied met een trammetje dat direct naar de Maas reed. Er was een postkantoor op de hoek van de kruising met de Bergweg met daarnaast het koffiehuis Transvalia. Het koffiehuis veranderde in theater Victoria, dat later een bioscoop zou worden. Kortom het buurtje was een cultureel stukje stad. Sinds 1936 is de wereld op zijn kop gegaan. De voetganger is officiële verkeersdeelnemer geworden. Het theater werd een gigantische elektronicazaak Correct, in de jaren 80 en 90 één van de bekendste winkels van Rotterdam. De Correct baas wilde toen al een oplossing vinden voor de files: een systeem in je auto dat precies weet waar de files staan én thuiswerken. De kruising Bergweg en Benthuizerstraat zit in de top tien van de risico kruispunten. Even verderop op de Gordelweg werd een vrouw van 70 met haar hondje doodgereden. Er werd een Facebookgroep tegen verkeershufters opgericht door de buurtbewoners.

De gemeentelijke reacties zijn slap. Er mag niet iets vastlopen. ‘ Nederland slibt dicht’ geldt als levensgevaarlijk. 20 bewoners werken met de Wijkraad aan tal van afrem maatregelen. Leg zelf verkeersdrempels neer en je wordt opgepakt. Back to the seventies? Ondertussen racen coureurs met lachgasballonnen in de coronaperiode over de Bergweg. Kinderen kunnen niet meer zelfstandig spelen in hun woonstraat. Wat cynisch is : ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, met het fietsje is het te gevaarlijk. Als je historische foto‘s bekijkt is je reactie: ‘ Echt mooi is het hier ooit geweest. Hoe hebben we onze leefomgeving zo uit handen kunnen geven.’

Deel dit bericht met je vrienden!

Ed de Meyer

Ed de Meyer

Ed de Meyer studeerde filosofie en sociologie aan de universiteit van Leuven. Hij was enige jaren leraar in Oost-Congo. Daarna speelde hij gedurende meer dan dertig jaar een rol als opbouwwerker in de transformatie van het Witte de Withkwartier en het Oude Noorden.  

Overzicht columns